Fantastický čokoládový dort, na jehož přípravu nepotřebujete troubu

Máte doma nefunkční troubu, nebo snad čekáte na novou a chtěli byste si i přesto upéct dort vhodný na jakoukoliv oslavu? Pak se inspirujte tímto receptem na skvělý čokoládový dort. K jeho přípravě nepotřebujete troubu, pouze funkční sporák. Výsledná chuť zákusku je dokonalá. Potěší kdejakého oslavence.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu čokoládového dortu?

Než se pustíte do přípravy zákusku, připravte si tyto suroviny na těsto:

  • 120 gramů másla
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 2 vejce

Také budete potřebovat: 220 gramů polohrubé mouky, 40 gramů kakaového prášku a špetku soli. Na krémovou náplň si pak obstarejte: 600 gramů zakysané smetany, nebo bílého hustého jogurtu, 120 gramů moučkového cukru, 20 gramů kakaa a 200 gramů (50 %) hořké čokolády. Z těchto ingrediencí připravíte dort o rozměrech 16 x 23 centimetrů a hmotnosti 1 400 gramů. Vysoký bude asi 5 centimetrů.

Jak postupovat při přípravě čokoládového dortu?

Nejprve si do hluboké mísy prosejte polohrubou mouku a kakaový prášek. Následně v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte cukr a zahřívejte do té doby, než se v másle rozpustí. Poté vsypte do směsi i jedlou sodu a dobře promíchejte. Až směs vychladne, vmíchejte do ní vejce, a nakonec propojte v hluboké míse s polohrubou moukou a jedlou sodou. Vypracujte homogenní a vláčné těsto.

Tvorba korpusu na dort a fáze pečení

Z připraveného kakaového těsta vyválejte na pracovní desce válec a rozdělte ho na 12 stejně velkých kousků. Ty vyválejte na pláty o tloušťce 3 až 4 mm. Rozměry by měly být zhruba 8 x 12 cm.

Plátky těsta pečte na rozpálené suché pánvi 3 až 4 minuty z každé strany, dokud nenabobtnají. Utěrkou z papíru pak odstraňte přebytečnou mouku z pánve, aby se nepřipalovala a takto upečte všechno zbylé těsto. Každý kousek upečeného korpusu posléze rozřízněte podélně na půlku, abyste docílili dvou plátů.

Tvorba krémové náplně a kompletace dortu

Krém do dortu připravíte tak, že si rozpustíte hořkou čokoládu, necháte ji vychladnout na pokojovou teplotu a následně vmícháte do směsi zakysané smetany, kakaa a moučkového cukru. Náplň navrstvíte rovnoměrně na rozříznuté kakaové korpusy, přiklopíte druhým plátem a položíte na široký a dlouhý tác.

Takto vyskládáte vedle sebe všechny korpusy a na závěr je na povrchu přetřete zbylým krémem, abyste dort spojili. Nakonec necháte vychladit a ztuhnout 6 hodin v lednici a podáváte. Dobrou chuť!

Laisser un commentaire