Křupavé a voňavé: Upečte si máslové sušenky s příchutí vanilky

Máslové sušenky s příchutí vanilky můžete vcelku dobře uchovávat v objemné sklenici a až na ně dostanete chuť, jednoduše v ní zalovíte. Jejich příprava je velmi jednoduchá. Ostatně můžete je zařadit i do svého výběru vánočního cukroví! Když je dozdobíte čokoládovou polevou, budou fantastické. Pusťte se do pečení!

Recept na máslové sušenky s příchutí vanilky

Než se pustíte do pečení, připravte si tyto ingredience:

  • 140 gramů másla
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 3 vaječné žloutky
  • 200 gramů hladké mouky
  • 10 mililitrů mléka
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

Máslo, vejce a mléko by mělo být před přípravou při pokojové teplotě. Z tohoto množství surovin připravíte asi 40 až 45 kusů máslových sušenek. 

Jak postupovat při přípravě máslových sušenek?

Vložte nejprve změklé máslo do mixéru a šlehejte ho po dobu deseti až dvaceti sekund. Poté přisypte moučkový cukr a mixujte do hladka. Postupně do směsi přidávejte vaječné žloutky, ideálně jeden po druhém. Nakonec zakápněte ještě vanilkovým extraktem, zasypte hladkou moukou prosátou přes sítko a přilijte mléko.

Vytvořte měkké a homogenní těsto. Připravenou hmotu navrstvěte do cukrářského sáčku s větším otvorem a na plech vystlaný pečícím papírem stříkejte středně velké sušenky. Těsto dejte péct do trouby na 14 až 16 minut při 170 až 180 stupních Celsia.

Nastavení trouby si však zvolte dle svých zvyklostí. Upečené sušenky vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Posypat je můžete moučkovým cukrem, nebo skořicí. Uložte je v uzavíratelné skleněné, nebo plastové nádobě až vychladnou. Uchovávejte v suchu a chladu. 

Jak vylepšit máslové sušenky?

Upečené sušenky můžete například polít čokoládovou polevou a polepovat je po dvou pomocí domácí marmelády, nebo džemu. Pokud budete chtít sušenky kakaové, postačí při přípravě do těsta vsypat lžíci kakaového prášku.

Ostatně takto lze zhotovit sušenky jakékoliv příchutě. Vsypat do hmoty můžete i mleté vlašské oříšky, nebo jemně mletý kokos. Abyste sušenky ozvláštnili, je možné přisypat i mletý mák. Záleží zkrátka na vašich chutích. Tento recept klidně zařaďte do série vašeho vánočního cukroví. 

Tip na závěr: Upečte si kakaové sušenky s netradičním vzhledem

Na přípravu těsta budete potřebovat: asi 65 gramů kakaového prášku, 2 vajíčka, 60 gramů másla, 300 gramů moučkového cukru, 130 gramů hladké mouky, lžičku prášku do pečiva, trochu soli, lžičku vanilkového extraktu. Stranou si dejte do misky trochu moučkového cukru (asi 100 g), v kterém budete před pečením sušenky obalovat.

Ze zbylých surovin si vytvořte hladké a kompaktní těsto a vytvořte z něj kuličky. Před tvořením kuliček lze těsto ještě nechat nachladit. Pak sušenky obalte v moučkovém cukru, umístěte na plech vystlaný pečícím papírem a dejte péct do trouby na 10 až 15 minut při 170 stupních Celsia. Jak sušenky nakynou, vytvoří se v kombinaci s moučkovým cukrem na jejich povrchu zajímavá struktura. 

Laisser un commentaire