Jablečný koláč s rozinkami zaujme chutí i snadnou přípravou

Pokud přemýšlíte nad tím, jak co nejlépe zužitkovat sklizená jablka, můžete si zkusit upéct nadýchaný jablečný koláč s rozinkami. Potěšíte jím především malé děti. Radost však udělá i dospělým. Jeho příprava není složitá. Během několika málo minut budete mít na stole voňavý a lahodný zákusek.

Recept na jablečný koláč s rozinkami

Na přípravu jablečného dezertu si připravte:

  • 3 vejce
  • sklenici bílého jogurtu
  • 1 a půl sklenice moučkového cukru
  • ½ sklenice mléka
  • 1 sklenici slunečnicového oleje
  • 4 až 5 sklenic polohrubé mouky
  • 10 gramů prášku do pečiva
  • 1 až 2 jablka + cukr
  • 1 sklenici pomerančového džusu
  • chemicky neošetřený pomeranč
  • rozinky dle chuti

Jedna sklenice v tomto receptu představuje asi 125 mililitrů objemu suroviny. Z výše uvedených ingrediencí připravíte koláč o průměru 26 centimetrů. 

Jak postupovat při přípravě jablečného koláče?

Nejprve si dobře omyjte pod vlažnou vodou rozinky. Pak je vložte do misky a přelijte polovinou pomerančového džusu. Nechte absorbovat tekutinu asi patnáct až dvacet minut.

V další fázi oloupejte jablko a buď ho nastrouhejte, nebo pokrájejte na tenčí plátky. Následně ho smíchejte s trochou moučkového cukru a přelijte druhou polovinou pomerančového džusu. Na řadě je příprava samotného těsta. V míse si vyšlehejte vejce s cukrem, bílým jogurtem, mlékem a slunečnicovým olejem.

Postupně do směsi zapracujte i prosátou polohrubou mouku a kypřící prášek do pečiva. Vytvořte hladké polotekuté těsto. Do hmoty můžete rovněž nastrouhat najemno kůru z chemicky neošetřeného pomeranče. K ruce si vezměte opět nasáknuté rozinky, přeceďte je a 2/3 vhoďte do těsta. To v konečné fázi vlijte do formy vymazané máslem a vysypané moukou. 

Kompletace jablečného koláče a fáze pečení

Až vlijete těsto do formy, na jeho povrch vyskládejte plátky jablíček. Mezi ně položte zbylé rozinky. Poté dejte koláč do trouby a pečte jej 35 až 40 minut při 180 stupních Celsia. Až bude koláč hotový, vyjměte jej z trouby a nechte vychladnout. 

Servírování jablečného koláče

Před podáváním je možné povrch koláče pomazat meruňkovým, nebo pomerančovým džemem. Kdo má v oblibě skořicový cukr a vlašské ořechy, může jimi nahradit rozinky. Tento recept lze péct v podstatě z jakéhokoliv sezónního ovoce. Skvělé budou například hrušky, nebo švestky. V závislosti na to si přizpůsobíte i ochucení těsta. Možností je doplnit koláč i o vláčný krém, který navrstvíte doprostřed zákusku. 

Tipy na krémy do jablečného dortu

Výborně bude v jablečném dortu chutnat například krém z měkkého tvarohu a smetany. Koláč skvěle zvláční a zjemní. Připomínat možná bude chutí žemlovku. Hodit se bude i obyčejná smetanová náplň, kterou zhotovíte ze smetany ke šlehání a ztužovače. Přejeme vám dobrou chuť.

Laisser un commentaire