Cuketa v hlavní roli: Zapečte ji s klobásou a sýrem


Cuketa není v mnoha případech příliš oblíbená pro svou neutrální chuť. Když ji ale zkombinujete s vhodnými surovinami, oblizovat se budou všichni strávníci. Inspirujte se tímto jednoduchým receptem, díky kterému v několika málo minutách připravíte chutný oběd, nebo večeři pro celou svou hladovou rodinu. Úspěch je zaručen!

Potřebné ingredience k přípravě zapečené cukety s klobásou a sýrem

Na tento lahodný pokrm budete potřebovat:

– 800 gramů cuket

– 200 gramů tvrdého sýra (například čedar, eidam nebo ementál)

– 2 vajíčka

– 150 gramů zakysané smetany

– 1 sklenici hladké mouky

– půl lžičky jedlé sody

– čerstvou petržel dle chuti

– 100 gramů vařené klobásy dle chuti

– 1 kus rajčete

– sůl a mletý pepř dle chuti

Jak postupovat při přípravě zapečené cukety?

Nejprve si omyjte cukety a odstraňte stopky. Poté je nahrubo nastrouhejte na struhadle do velké mísy. Zeleninu zasypte trochou soli, promíchejte a nechte chvíli stranou. Mezitím si pokrájejte vařenou klobásu dle výběru na tenčí kolečka a omyté rajče na menší kostičky. Také si najemno nasekejte omytou čerstvou petrželku.

V samostatné misce si rozmíchejte vejce se zakysanou smetanou a ochuťte mletým pepřem. Do směsi nasypte i hladkou mouku a jedlou sodu. Posléze z nastrouhaných cuket vymačkejte přebytečnou tekutinu a vložte je do vaječného těstíčka spolu s nakrájenými vařenými klobásami, rajčetem, nasekanou čerstvou petrželí a nastrouhaným tvrdým sýrem. Propojte všechny uvedené suroviny pomocí vařečky, nebo lžíce.

Vrstvení cuketové směsi do plechu, fáze pečení a servírování

Připravenou cuketovou směs navrstvěte rovnoměrně do plechu vymazaného slunečnicovým olejem a dejte péct do trouby zhruba na půl hodiny při 180 stupních Celsia. Pár minut před koncem můžete povrch pokrmu ještě posypat zbylým tvrdým sýrem, aby se vytvořila křupavá a zlatavá krusta.

Jídlo podávejte nejlépe teplé například s dipem ze zakysané smetany a česneku. Hodit se k pokrmu bude i jakýkoliv zeleninový salátek, nebo nakládaná zelenina ve sladkokyselém nálevu. Pokud jste zarytí vegetariáni, pouze vynecháte uzeninu a získáte skvělý lehký oběd, nebo večeři.

Rada pro masožravce: Ideální bude v cuketové směsi klobása šunková, nebo papriková. Místo klobásy je možné zakomponovat do receptu i šunkový salám. Přejeme dobrou chuť!

Laisser un commentaire