Ochutnejte lahodný a zdravý lilek plněný rajčaty a sýrem feta

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 82

Lilek plněný rajčaty a sýrem feta je velmi chutný. To vám zaručeně potvrdí každý vegetarián. Lilek je přitom v posledních letech velmi populární, a to nejen pro osoby, které nejí maso. Možná se budete divit, ale v Rumunsku jde o pochoutku, kterou místní děti jednoduše milují. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept také a zaručeně nebudete litovat. Na jeho přípravu přitom potřebujete jen pár ingrediencí:

  • 5 lilků,
  • 6 rajčat,
  • 3 stroužky česneku,
  • 100 ml slunečnicového oleje,
  • sůl dle chuti,
  • 3 lžíce zakysané smetany,
  • 200 g sýra feta.

Správný postup je základ

Obavou mnoha lidí je, že bude lilek hořký. Tomu lze ale předejít správnou metodou přípravy. Lilky umyjte a osušte. Poté jim odřízněte špičky. Lilky krájejte na kolečka, ale ne až do konce. Lilek by měl zůstat pohromadě. Tak budete moci jednotlivé plátky otevřít a umístit do nich chutnou náplň. Ptáte se, jak se zbavit hořké chuti?

Kuchaři doporučují namočit lilky na 15 minut do osolené vody, poté je opláchnout a osušit. Poté můžete pokračovat s přípravou receptu bez obav, že bude výsledek hořký. Vezměte misku, kterou lze dát do trouby a vymažte ji slunečnicovým olejem. Lilek pomažte olejem a posypte solí. Rajčata nakrájejte na plátky a vložte mezi plátky lilku.

Příprava sýrové náplně

Vezměte sýr a smíchejte ho s nasekaným česnekem a zakysanou smetanou. K tomu můžete přidat koření dle svého uvážení, ideální je například kopr. Mezi plátky rajčat a lilku rozetřete půl lžičky této směsi sýra. Lilek vložte do misky tak, aby náplň nevypadla. Předehřejte troubu na 180 stupňů a lilek pečte asi hodinu.

Po upečení nechte lilek asi 10 minut vychladnout a poté jej potřete zbývající směsí sýra. Nahoře můžete zeleninu se sýrem posypat zelení, například pažitkou. Pokrm můžete podávat dospělým i dětem bez rozdílu. Lilek bude jistě úžasný jako chuťovka při rozhovoru, jako předkrm, ale také jako hlavní chod. Záleží pouze na vás a na tom, jaké množství naservírujete.

Laisser un commentaire