Nakládané meruňky, které přijdou k chuti zejména v zimním období


Kompotované meruňky z obchodu bývají často plné konzervačních látek. Pokud nejste příznivec „éček“, připravte si na další měsíce chutné zásoby kompotu domácího. Je to velmi jednoduché! Během několika málo minut vykouzlíte nakládané ovoce, které nemá konkurenci.

Potřebné ingredience na přípravu nakládaných meruněk

Připravte si následující suroviny (na 5 sklenic o objemu 800 ml):

  • 2 200 gramů čerstvých a zralých meruněk
  • 600 gramů krupicového cukru
  • 1 litr vody
  • 1 až 2 kousky celé skořice
  • 3 hřebíčky

Jak postupovat při přípravě nakládaných meruněk?

Meruňky si omyjte a protřiďte je. Ty nejměkčí nechte například na přímou konzumaci, nebo na přípravu domácí marmelády. Následně ovoce vypeckujte a navrstvěte ho do čistých a ideálně sterilizovaných sklenic.

V další fázi je potřeba připravit si nálev na kompot. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s krupicovým cukrem, hřebíčkem a celou skořicí. Až se cukr zcela rozpustí a začne vznikat sirup, tekutinu odstavte z plotny.

Dokončování meruňkového kompotu a jeho uskladnění

Až bude sirup hotový, nalijte ho ještě horký do sklenic na meruňky. Je důležité zaplnit celou nádobu až na vrch, aby bylo ovoce zcela ponořené. Kdyby zůstaly meruňky nenaložené, mohly by snadno začít plesnivět, jelikož domácí kompot neobsahuje žádné konzervanty.

Naplněné sklenice pečlivě uzavřete víčky, nechte vychladnout a uskladněte na temném a chladném místě. V případě, že meruňkový kompot načnete, vkládejte do něj pouze čisté příbory, abyste zabránili zkáze a vzniku plísní. Otevřené sklenice ponechejte v lednici a co nejdříve zkonzumujte.

Jak domácí meruňkový kompot využít?

Zásoby meruňkového kompotu se budou hodit každým coulem. Například v momentu, kdy se rozhodnete péct koláč či piškot. Meruňkami jej snadno ochutíte. V létě zase potěší domácí kompotované meruňky třeba ve zmrzlinovém poháru. Hlavně děti z něj budou nadšené.

Laisser un commentaire