Chutné mohou být palačinky i bez vajec. Inspirujte se tímto receptem


Palačinky jsou v české gastronomii poměrně populární. Lidé si je připravují především na sladko, avšak je možné je konzumovat i naslano. Standardně se palačinkové těsto zhotovuje z mouky, špetky soli, cukru, prášku do pečiva, mléka a vajec. My vám však přinášíme stejně tak skvělý recept, který vajíčka neobsahuje. Těsto je dokonale vláčné a mnohem chutnější než to klasické. Přesvědčte se.

Potřebné suroviny k přípravě bezvaječných palačinek

Než se pustíte do smažení bezvaječných palačinek, připravte si tyto ingredience na těsto:

  • 1 litr mléka
  • 2 lžíce cukru
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 2 hrnky hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 3 lžíce olivového oleje

Jak postupovat při přípravě bezvaječných palačinek?

Do hluboké mísy vsypte hladkou mouku, prášek do pečiva, cukr, sůl a do směsi přilijte teplejší mléko a olivový olej. Vařečkou nebo metličkou vytvořte hladké a polotekuté těstíčko bez hrudek.

V další fázi si rozehřejte v pánvi trochu slunečnicového oleje a na něj vlijte naběračkou trochu palačinkové směsi. Pečte placku z obou stran dozlatova.

Servírování palačinek bez vajíček

Hotové palačinky můžete plnit dle svého uvážení a chuti. Dokonalé budou například s čerstvým ovocem (jahodami, banánem, broskví, meruňkami, borůvkami, jablky), nebo se sladkým tvarohem.

Pro milovníky čokolády je vhodná například oříšková pomazánka Nutella, kakao s cukrem, nebo Granko. Chutné budou palačinky i se skořicovým cukrem, či šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou.

Servírujte je ideálně teplé, dobré jsou ale i studené (třeba s marmeládou). Pokud v těstě uberete cukru, vzniknou vám i polotovary na plnění slanými ingrediencemi, jako například strouhaný tvrdý sýr, nebo ten měkký smetanový.

Plnit se dají slané palačinky i restovaným špenátem s vejcem. Možností je tedy nespočet. Je jen na vás, zda si budete chtít pochutnat na slaném či sladkém pokušení.

Laisser un commentaire