Recept na univerzální „party“ těsto: Vhodné je například na langoše


Někdy je i ta nezkušenější hostitelka nebo hostitel v presu, a tak touží po receptu, který bude mít připravený v krátkém časovém úseku. Tohle univerzální těsto se bude hodit pro každou příležitost a hotové ho budete mít už za čtvrt hodiny. Udělat z něj můžete jak slané langoše s kečupem, tak třeba mini chuťovky s jakoukoliv oblohou. Vaši hosté budou nadšení v jakémkoliv případě.

Potřebné ingredience na univerzální „party“ těsto

Než se pustíte do přípravy těsta, obstarejte si následující suroviny:

  • 1 kostku čerstvého droždí (může být i 1 balíček sušeného)
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 3 sklenice teplé vody o 50 stupních Celsia
  • 200 mililitrů slunečnicového oleje
  • 880 až 920 gramů hladké mouky (asi 8 šálků)
  • 2 lžičky soli

Jak připravit univerzální těsto?

Do velké mísy vlijte teplou vodu, vsypte do ní krupicový cukr, šest lžic hladké mouky, také přidejte rozdrobené čerstvé droždí a nechte asi čtvrt hodiny na teplém místě vzejít kvásek. Následně do směsi nalijte slunečnicový olej, ochuťte solí a prosejte i zbytek hladké mouky.

Ideálně rukama nakonec vypracujte ze všech surovin homogenní, hladké a nelepivé těsto. Pro větší nadýchanost jej můžete nechat alespoň půl hodiny kynout na teplém místě.

Jak upotřebit univerzální těsto?

Jak již bylo uvedeno výše, těsto je skvělé například na langoše. Ty uděláte tak, že vykrojíte z rozváleného plátu středně velká kolečka, nebo je vytvarujete rukou a smažíte v rozpáleném slunečnicovém oleji z obou stran dozlatova.

Posléze je pomažete kečupem a lisovaným česnekem, posypete strouhaným sýrem a máte hotovo. Skvostné budou langoše i se zakysanou smetanou a česnekem. Podobným způsobem lze připravit i sladkou pochoutku pro děti. Pouze nahradíte slané ingredience těmi sladkými, jako je například marmeláda, džem či Nutella. Přejeme vám dobrou chuť.

Laisser un commentaire