Jednoduchý recept, díky němuž připravíte domácí jablečný ocet


Jablečný ocet se s oblibou používal již v dávných dobách. Má nejen léčivé schopnosti, ale je i skvělým ochucovadlem při kulinářském tvoření. Pokud si již nechcete kupovat jablečný ocet v obchodech, vyzkoušejte podle tohoto snadného receptu ten domácí. Přípravu zvládne i začátečník.

Jaké suroviny budete potřebovat na domácí jablečný ocet?

Obstarejte si nejprve tyto ingredience:

  • 1 kilogram jablek
  • minerální vodu
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • kousek plátýnka nebo bavlněné látky

Jak postupovat při přípravě domácího jablečného octa?

V první fázi si oloupejte jablka a očistěte je od jádřinců. Pak je nakrájejte na malé kousky a vložte do skleněné nádoby s kompatibilním víkem. Přes ovoce nasypejte krupicový cukr a přilijte i minerální vodu, aby byla jablka zcela ponořena v tekutině. Poté si vezměte k ruce starší plátno nebo bavlněnou tkaninu, překryjte jí hrdlo sklenice, dobře zafixujte třeba gumičkou a zavíčkujte.

Fáze fermentace a scezení jablečného octa

Nádobu následně nechte položenou na tmavém místě po dobu pěti až šesti týdnů, kde se teplota pohybuje mezi 15 až 26 stupni Celsia. Po uplynutí této doby ovoce přeceďte přes plátýnko nebo cedník a připravený jablečný ocet skladujte v uzavíratelné nádobě, nejlépe v lednici či chladném prostředí. Než domácí ocet z jablek poprvé použijete, je dobré ho nechat ještě stát asi tři dny.

Fakta o jablečném octu

Na závěr si pojďme říct několik zajímavých informací o složení a účincích jablečného octa. Je známý pro své antibakteriální účinky, proto jej některé zkušené hospodyňky používají i při úklidu koupelny či dřezu. Perfektně totiž povrchy dezinfikuje.

Účinný je i při léčbě mykotických onemocnění nehtů a infekcí uší. Pravidelná konzumace jablečného octa ráno na lačno a před spaním (cca 2 lžíce) pak může pomoci regulovat i hladinu krevního cukru. Doporučován je ocet z jablek i u lidí, kteří chtějí zhubnout.

Laisser un commentaire