Hřejivá polévka z květáku a brokolice, která vás udrží ve formě

Fotografie: Pixabay

Říká se, že polévka je grunt. Připraví zpravidla náš žaludek na další chod a příjemně zahřeje v zimních měsících. Některé druhy však nejsou příliš vhodné pro ty, kteří chtějí udržet svou postavu fit. Nyní vám přinášíme tip, který mohou bez problémů konzumovat i dietáři. Polévka z květáku a brokolice je prakticky lehkým pokrmem.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu zeleninové polévky?

Před zahájením vaření si obstarejte tyto suroviny:

  • 1 květák
  • 1 brokolici
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 šalotku
  • 650 mililitrů mandlového mléka bez cukru
  • 50 gramů strouhaného parmazánu
  • ¼ lžíce mořské soli
  • mletý pepř dle chuti

Jak postupovat při přípravě zeleninové polévky?

Nejprve si očistěte květák a brokolici a rozdělte si zeleninu na jednotlivé růžičky. Poté ji vložte do velkého hrnce, mírně osolte a vařte do změknutí asi 10 minut. Následně květákové i brokolicové růžičky vyjměte sceďte pomocí sítka a nechte chvíli stranou.

V další fázi si zahřejte v kastrolu trochu olivového oleje a na něm osmahněte prolisovaný či drcený česnek a jemně nasekanou loupanou šalotku. Také k těmto surovinám přidejte brokolici a květák, vše přelijte mandlovým mlékem, zasypte parmazánem a chvíli provařte. Směs nakonec rozmixujte do hladka v kuchyňském robotu, dosolte a opepřete.

Servírování zeleninové polévky

Hotovou polévku z brokolice a květáku podávejte nejlépe horkou. Hodit se budou k servírování klidně i opražené krutony z celozrnného pečiva, případně k přikusování tmavá bagetka nebo chléb. S tímto jídlem uděláte dozajista radost i vegetariánům. Přejeme vám dobrou chuť.

Tipy na závěr

Ti, co diety nedrží a jedí na co mají chuť, mohou polévku klidně podlít smetanou na vaření místo mandlovým mlékem. Dochutit lze porci klidně i větším množstvím parmazánu. Hodit se budou i jemně nasekané čerstvé bylinky, jako je třeba petrželka.

Vášniví masožravci zase mohou opražit na pánvi libovou slaninu (možná je i šunka) na kousíčky pokrájenou a poté ji poházet na polévku před konzumací. A nemáte v oblibě květák či brokolici? Zeleninový krém či polévku lze připravit z jakékoliv zeleniny.

Vhodné budou třeba brambory a chřest. Milovníci pálivého mohou svůj recept okořenit i chilli papričkou. Je to jen na vašich chutích a kulinářských nápadech.

Laisser un commentaire