Překvapte nečekanou návštěvu domácími sušenkami s ořechy


Navštívila vás kamarádka nebo známá, ale neohlásila se? Jestli nečekanou návštěvu nemáte čím pohostit, zkuste v rychlosti udělat tyto sušenky, které stihnete do 30 minut. Sušenky Mazurka jsou velmi chutné.

Pomocníkem vám bude sklenička o objemu 200ml

Na tyto sušenky plné ořechů budete potřebovat sklenici o objemu 200ml, kterou budete odměřovat suroviny:

  • Sklenice mouky
  • Sklenice cukru
  • Sklenice ořechů (můžete použít jakýkoli druh)
  • Sklenice rozinek
  • 2 vejce
  • 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva či jedlé sody

Nejdříve rozbijte vejce do hluboké mísy. Postupně přidejte cukr, šlehejte mixérem na vysokou rychlost. Cukr s vejci by měl být nadýchaný a mít velký objem. Poté prosejte mouku s práškem do pečiva a přimíchejte do cukru s vejci.

Přidejte nasekané ořechy (v receptu jsou použité vlašské ořechy) a rozinky.

Těsto poté vylijte rovnoměrně na plech, který vyložte pečicím papírem.

Papír ještě vymažte máslem. Použijte nejlépe plech o rozměrech 25 x 25 cm.

Upečené sušenky krájejte hned

Těsto pečte 20-25 minut podle trouby na 180 stupňů. Po vyndání z trouby opatrně oddělte těsto od pečicího papíru, abyste korpus nepoškodili.

Nakrájejte ho na kousky, dokud ještě úplně nevychladl, protože pak by se vám krájel hůře – korpus by ztvrdnul. Poté nechte sušenky úplně vychladnout.

Sušenky podávejte k horkému čaji nebo kávě. Můžete je dlouhou dobu uschovávat v uzavřené nádobě (moc dlouho ale nevydrží, jsou výborné). Jestli si budete chtít udělat zásobu, můžete je také zamrazit. V mrazáku je nemějte delší dobu, mohou ztratit svoje vlastnosti a hodně se drolit.

Do sušenek můžete zkusit nasekat také jiné sušené ovoce, například švestky. Zkuste různé obměny, ať vidíte, s jakými uděláte největší úspěch.

Laisser un commentaire