Domácí americké brambory s BBQ omáčkou


Hranolky jsou oblíbenou přílohou či samostatnou chuťovkou. Nejen domácí, ale i kupované hranolky není snadné připravit tak, aby nebyly přílišně nasáklé olejem a zároveň byly příjemně křupavé. Nejlepší příprava je dvojité smažení, v první řadě při nízké teplotě, následně ve vyšší.

Příprava brambor

Brambory pečlivě umyjte a usušte. Následně, ať už oloupané či neloupané, je podélně nakrájejte do tvaru hranolek. Nakrájené brambory umístěte do mísy se studenou vodou, kde je necháte po dobu 20 minut až jedné hodiny. Tato lázeň zbaví brambory přebytečného škrobu, díky čemuž bude zaručena křupavost hranolek. Po vyjmutí hranolky osušte papírovým ručníkem a nechte je doschnout na vzduchu.

Smažení číslo jedna

Ve velkém hrnci zahřejte olej na 163°C a hranolky smažte po dobu pěti minut. Podle celkového množství rozdělte hranolky na menší díly tak, aby se do hrnce vešly a zároveň se usmažila každá zvlášť. Smažíte-li příliš velké množství najednou, olej částečně vychladne a hranolky nebudou tak křupavé. Takto připravené hranolky nechte na pečicím papíře či papírových utěrkách vychladnout.

Smažení číslo dvě

Přiveďte v hrnci olej k teplotě 177-190°C a hranolky smažte po dobu pěti minut dozlatova. Pokud olej agresivně prská, teplotu snižte nebo jej dolijte. Smažení by mělo být aktivní, avšak ne násilné. Hranolky vyjměte z hrnce, dosolte a nechte vykapat přebytečný olej.

Domácí omáčka jako třešnička na dortu

  • 3 dl coca-coly
  • 1 šálek kečupu
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1/4 šálku tmavého třtinového cukru.
  • 1/8 šálku jablečného octa
  • 1 lžíce nastrouhaného česneku
  • 1 lžička chilli omáčky

Na začátek na pánvi zahřejte ocet a hnědý cukr. Poté přidejte kečup, česnek, worcester, chilli a coca-colu. Omáčku nechte na mírném plameni vařit po dobu 20 minut do mírného zhoustnutí. Odstraňte pánev z plotny a omáčku nechte zchladnout. Voilá, barbecue omáčka je na světě!

Laisser un commentaire