Domácí majonéza za několik minut? To je dobrý důvod, proč ji už nekupovat v obchodě


Pokud máte rádi majonézu a občas si ji dopřejete, zřejmě sáhněte po nějaké z obchodu. Všimli jste si však někdy jejího složení? Majonéza jedné z našich předních značek například obsahuje pasterizovaný vaječný žloutek, ocet, řepkový olej, hořčičná semena, hořčici, kořenící směs, sůl a vodu, ale také aroma, antioxidanty a barviva. Především v závěru uvedené látky právě neprospívají našemu zdraví, ale do konzervovaných potravin se musí přidávat kvůli zachování jejich vlastností.

Z výše uvedeného vyplývá, že pokud si chcete dopřát majonézu, je lepší připravit si ji doma z několika surovin, vždy čerstvou, a tedy bez antioxidantů, aromat a jiných přídatných látek. Navíc, příprava majonézy podle tohoto receptu je skutečně jednoduchá a zabere jen několik minut času. Hodí se na chlebíčky i do bramborového a jiného salátu.

Potřebné suroviny

Na přípravu domácí majonézy budete potřebovat následující suroviny:

  • Kvalitní rostlinný olej – 300 ml
  • Citronová šťáva – 3 polévkové lžíce
  • Plnotučné mléko – 150 ml
  • Moučkový cukr – 1 čajová lžička
  • Plnotučná hořčice – 1 čajová lžička
  • Sůl – podle chuti
  • Pepř – podle chuti

Postup přípravy

Do mísy nalijte rostlinný olej a plnotučné mléko a vyšlehejte je pomocí metličky. Poté přidejte citronovou šťávu, moučkový cukr, plnotučnou hořčici, trochu soli a pepře a směs asi minutu šlehejte. Ideální je použít tyčový mixér a postupovat ode dna mísy směrem nahoru. Majonéza je hotová, jakmile dosáhne vámi požadované hustoty.

Hotovou majonézu dejte do vhodné uzavíratelné nádoby a uchovávejte ji v ledničce. Nezapomeňte, že neobsahuje žádné konzervační látky, a proto je třeba ji spotřebovat brzy. Naštěstí díky snadnosti tohoto receptu není žádný problém připravit si majonézu vždy čerstvou.

Pokud máte rádi netradiční chutě, můžete si vyrobit více variant této oblíbené pochoutky, a to tak, že do části přidáte například nasekaný kopr, česnek nebo uzenou mletou papriku. Vše záleží na vaší fantazii a chuťových preferencích.

Laisser un commentaire