Jednoduchý recept na výborný litevský domácí chléb, který se vám zaručené podaří


Dnes je velice módní mít domácí pekárnu a v ní si připravovat různé druhy chleba. Pokud ji však nemáte, a přesto si toužíte upéct vlastní domácí chléb, nevěšte hlavu. Přesně pro vás totiž máme dnešní návod, který patří mezi tradiční a osvědčené litevské recepty.

Obsahuje jen několik ingrediencí a je velice jednoduchý. Uvidíte sami, že se vám chléb jistě povede! Nemusíte ani vytahovat kuchyňské váhy, protože recept počítá s odměřováním pomocí sklenice.

Potřebné suroviny

Na přípravu litevského domácího chleba budete potřebovat následující suroviny:

  • Sušené droždí – 1 kostka
  • Hladká pšeničná mouka – 6 sklenic + na posypání vykynutého těsta
  • Studená voda – 3 sklenice
  • Sůl – 2 čajové lžičky

Postup přípravy

Prvním krokem a předpokladem pro získání nadýchaného bochníku chleba je kvalitní pšeničná mouka a její důkladné prosátí. Tento krok nepřeskakujte ani nezanedbávejte, protože jedině tímto způsobem se mouka dostatečně provzdušní a také se zbaví nežádoucích organických i anorganických nečistot.

Prosátou mouku nasypejte do hluboké mísy a přidejte do ní rozdrobenou kostku sušeného droždí a také sůl. Vše dobře promíchejte.

Nakonec do mouky přilévejte studenou vodu a postupně vypracujte těsto, které by mělo být kompaktní, ale nikoliv tvrdé. Hotové těsto vložte do mísy, překryjte zlehka utěrkou a nechte ho ideálně po dobu 2 hodin odpočinout v teple a vykynout.

Pokud se na povrchu těsta vytvořila pěna, odstraňte ji. Těsto posypejte moukou a znovu prohněťte. Rukama vytvořte z těsta bochník, vhodnou hlubší formu na pečení vymažte olejem a bochník do ní vložte. Před vložením do trouby povrch bochníku několikrát nařízněte pomocí ostrého nožíku nebo žiletky.

Chléb pečte v troubě, kterou jste si předehřáli na 180 °C, přibližně po dobu 50 minut, v závislosti na jejím typu a výkonu. Povrch chleba by měl být hnědý a stav těsta můžete zkontrolovat pomocí dřevěné špejle nebo párátka. Když se těsto na dřevo nepřichytává, je upečené.

Laisser un commentaire