Na jazyku se rozplývající dort s banány a zakysanou smetanou si zamilují především děti


Když se řekne dort, mnoho hospodyněk napadne zdlouhavé pečení a přípravy. Jde to ovšem i jednoduše. Tento recept vytrhne trn z paty zejména zaneprázdněným rodičům, po nichž žádají ratolesti nějakou sladkost. Nepečený zákusek s banány zachutná i vám.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu banánového dortu?

Obstarejte si tyto suroviny:

  • 500 gramů máslových sušenek
  • 1 kilogram zralých banánů
  • 450 gramů zakysané smetany
  • 2 sklenice krupicového nebo moučkového cukru
  • 400 mililitrů vody
  • 20 gramů želatiny v prášku

Jak postupovat při přípravě nepečeného banánového dortu?

Nejprve si připravte želatinu. Tu rozpusťte pečlivě ve vodě a pak přiveďte k varu. Míchejte směs do zhoustnutí, a nakonec nechte vychladnout. Mezitím si vyšlehejte v míse zakysanou smetanu spolu s cukrem a v dalším kroku přidejte i mírně zchladlou želatinovou směs. Vše dobře propojte metličkou nebo mixérem a dejte chladit do lednice.

Kompletace nepečeného dortu a jeho tuhnutí v lednici

K ruce si nyní vezměte banány a nakrájejte je na plátky. Poté vyskládejte do skleněné zapékací misky máslové sušenky a na ně poklaďte kolečka banánů. Na ovoce naneste smetanový krém.

Vrstvy takto opakujte, než spotřebujete všechny suroviny. Poslední vrstva bude krémová. Povrch dezertu je možné posypat kakaovým práškem. Před podáváním nechte dort tuhnout v lednici alespoň několik hodin, ideálně pak přes noc.

Servírování nepečeného banánového dortu

Až banánový dort důkladně ztuhne, vyjměte jej z lednice a nakrájejte na stejně velké porce. Podávejte třeba s čerstvou šlehačkou nebo zmrzlinou. Přejeme vám dobrou chuť.

Tipy na závěr

Pokud připravujete dort pouze pro dospělé, můžete sušenky před vrstvením ingrediencí pokapat oblíbeným likérem nebo rumem. Skvělá však bude i uvařená káva. Výborný dezert vyrobíte nejen ze zakysané smetany, ale také třeba z mascarpone. Bude tak připomínat Tiramisu.

Laisser un commentaire