Jak uvařit vejce zdravou cestou


Kdo by nemiloval k snídani vajíčka. Typická snídaně sestává z míchaných vajíček se šunkou a sýrem, případně z volských ok doplněných o osmahnutou slaninu. Hlavně pro lidi trpící různými zdravotními obtížemi však taková snídaně není vhodná, také pro všechny držící dietu nebo sportovce, protože obsahuje příliš tuků. Jak připravit vejce snadno, rychle, a hlavně zdravěji? Vyzkoušejte vařená vajíčka na páře v misce!

Zdravější příprava a zajímavý vzhled

Každá změna ve stravovacích návycích ve prospěch ke zdravějším variantám je chvályhodná, u vajec to platí také, tím spíše, když se připravují často k snídani a jejich spotřeba je obrovská. Právě proto namísto míchaných vajíček, volských ok nebo omelet vyzkoušejte vajíčka, která si zachovávají veškeré živiny při vaření na páře a neobsahují ani gram tuku navíc z másla nebo oleje při smažení.

Ingredience

Co budete na přípravu těchto zdravých vajíček potřebovat? Připravte si:

  • čerstvá vejce,
  • porcelánové nebo kovové mističky,
  • větší hrnec,
  • větší sítko nebo napařovací mřížku.

Příprava

Do každé připravené misky opatrně rozklepněte jedno vajíčko.

Do hrnce nalijte vodu, přikryjte sítem nebo napařovací mřížkou a dejte vařit. Mističky s vajíčky položte na mřížku a přikryjte pokličkou.

Vařte po dobu 6 minut. Poté vyjměte z páry, v mističkách může být kondenzovaná voda z pokličky, tu opatrně slijte.

Pro vyklopení na talířek můžete použít silikonovou stěrku. Podávejte se solí a pečivem s máslem, zeleninou a dalšími oblíbenými potravinami k snídani.

Takto připravená vajíčka lze dobře použít na obložené chlebíčky se šunkou a majonézou nebo jako dekoraci na obložené mísy.

Míchaná vajíčka v misce

V miskách na páře nebo ve vodní lázni lze připravovat také míchaná vajíčka, směs rozšlehejte, přidejte šunku nakrájenou na kostičky nebo strouhaný sýr, doplňte nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Směs nalijte do mističek, přikryjte víčkem nebo alobalem a dejte vařit do vodní lázně nebo na sítko do páry. Nechte vařit 15-20 minut a podávejte vyklepnuté na talířku spolu s čerstvou zeleninou a celozrnným pečivem s máslem.

Laisser un commentaire