Nadýchané kefírové placky z jedné sklenice hotové za 10 minut


Rychlý recept na placky, které mohou být hlavním chodem i přílohou. Dokonale nadýchané a vláčné díky kefíru, chutnají skvěle v kombinaci se sýrem a zeleninou, kysanou zelnou nebo luštěninovou polévkou, ale děti si je zamilují ve variantě nasladko doplněné o džem, marmeládu, čerstvé ovoce nebo pomazané nutellou. Jak si je připravíte vy?

Ingredience

Co budete na přípravu měkounkých kefírových placek kromě kvalitní pánve s nepřilnavým povrchem potřebovat? Připravte si:

  • 200 ml kefíru nebo kysaného mléka,
  • ½ lžičky jedlé sody,
  • 1½ čajové lžičky soli nebo podle chuti,
  • 1 lžičku cukru,
  • 2 vejce;
  • 700 g mouky,
  • 3 lžíce oleje,
  • 700 ml oleje na smažení.

Příprava

Připravte si hlubokou misku, do které vlijte připravený kefír (při vyšší tučnosti budou vláčnější, naopak při použití nízkotučného kefíru budou placky lehké a nadýchané). Přidejte jedlou sodu, osolte a promíchejte.

Poté vmíchejte cukr a rozklepněte do směsi vajíčka, dobře promíchejte, aby vznikla homogenní směs.

Do misky s připravenou směsí prosejte mouku a opět pořádně promíchejte a těsto prohněťte.

Do misky přilijte olej a pokračujte v hnětení těsta, aby nebylo lepkavé.

Po uhnětení těsta vytvořte kouli, těsto nechte v misce a posypte povrch moukou, přikryjte utěrkou nebo potravinovou folií a nechte 10 minut odležet.

Poté těsto dejte na pomoučněný vál, rozdělte asi na 8 stejných bochánků a vytvořte menší koule.

Na pomoučněném válu nebo desce koule rozválejte na placky a zasypte jemně moukou.

Rozpalte olej v pánvi s nepřilnavým povrchem a pečte placky na středním plamenu do zlatova z obou stran (cca 2-4 minuty z každé strany). Po vyjmutí je můžete položit na papírovou utěrku, aby se odsála přebytečná mastnota.

Můžete podávat okamžitě naslano nebo nasladko podle chuti a preferencí. Milovníci sýra mohou přidat do těsta nastrouhaný tvrdý sýr typu eidam nebo gouda a připravit si originální sýrovo-kefírové placky.

Laisser un commentaire