Legendární pečený mléčný pudink s karamelem. Takovouhle dobrotu nemají ani v cukrárně


Něco mezi pudinkem a proslulým americkým cheese cake. To je německý pečený pudink, který je jedním z nejuspokojivějších dezertů, který jste kdy v životě ochutnali. A s karamelovým topingem, kopečkem šlehačky a čerstvými jahodami tvoří nedostižnou kombinaci, s níž oslníte svou rodinu i hosty u slavnostního stolu. Jeho příprava vás přitom nebude stát moc peněz ani úsilí, stačí jen dodržet ten správný postup přípravy a kouzlo může začít.

Na německý pečený mléčný pudink budete s karamelem budete potřebovat:

  • tvaroh nebo smetanový sýr mascarpone – 750 g
  • cukr – 150 g
  • vanilkový cukr – 10 g
  • škrob – 60 g
  • máslo – 80 g
  • mléko – 450 g
  • vajíčka – 3 ks
  • strouhaná kůra z 1 citrónu
  • sůl – 1 špetka
  • krystalový cukr pro přípravu karamelu – 1 hrnek

Návod na přípravu:

Do rendlíku nasypejte jeden hrnek krystalového cukru a přidejte k němu čtyři lžičky vody. Postavte na kamna a za stálého míchání nechte cukr rozpustit. Dejte pozor, abyste karamel nepřipálili.

Připravte si hlubší mísu a vložte do ní tvaroh nebo mascarpone, přidejte rozpuštěné a zchladlé máslo, vyklepněte tři vajíčka, přisypejte špetku soli, vanilkový a normální cukr a poloviční množství připraveného mléka (tedy zhruba 225 mililitrů). Všechny ingredience pak důkladně prošlehejte tyčovým mixérem nebo elektrickým šlehačem do hladké, jemné a jednolité konzistence.

Ostrouhejte kůru z jednoho citrónu (použijte citrón bio kvality, který nebyl ošetřen jedovatými pesticidy) a dejte pozor, abyste nestrouhli do bílé části slupky, ta je velmi hořká. Přisypejte citrónovou kůru do tvarohové směsi, přisypejte škrob a dolijte zbylé mléko a znovu mixérem promixujte do hladké konzistence.

Kulatou zapékací mísu vyložte pečicím papírem a na jeho dno nalijte připravený karamel. Na ten pak nalijte tvarohovou hmotu. Celou formu vložte do vyššího pekáče a ten pak zalijte vroucí vodou. Takto ve vodní lázni vložte dort do trouby vyhřáté na 150 stupňů Celsia a pečte ho asi 40 až 50 minut. Pak troubu vypněte a aniž byste otvírali dvířka, nechte pudink v troubě dalších půl hodiny.

Poté dobrotu vyjměte z trouby, nechte zchladnout na pokojovou teplotu, zakryjte igelitovou fólií a vložte na 4 až 6 hodin do lednice. Pak otočte vzhůru nohama na talíř a opatrně sejměte formu a stáhněte pečicí papír.

Karamel se krásně rozlije po celém povrchu dezertu, který můžete podávat doplněný o zakysanou smetanu či šlehačku a čerstvé ovoce.

Laisser un commentaire