Chutnější kuřecí paličky jste nejedli. Stačí je nechat přes noc odležet v kefírové marinádě


Kuřecí maso je zdravé, výživné a plné bílkovin. Stalo se tak oblíbenou součástí naší každodenní stravy. Dá se připravit vařením, pečením, smažením… My vám teď ale ukážeme recept, kterým se i dobře známé kuře povýší na kulinářský zážitek. Skvěle se hodí na sváteční stůl, možná si ho ale budete chtít připravovat mnohem častěji. Je totiž velmi jednoduchý, a přitom chuťově výtečný.

Marináda dokáže znatelně změnit a vylepšit chuť pokrmů. Kuře marinované v kefíru je křehké, jemné a perfektně dochucené. Příprava je jednoduchá, nejdelší čas tak zabere jen marinování a pečení. Co budete potřebovat?

  • 1 celé kuře, případně jeho polovinu
  • 0,7 l kefíru
  • Koření podle chuti
  • Sůl
  • Pepř

Kuře nechte nejlépe marinovat přes noc

Kuře důkladně umyjte, osolte podle chuti a ochuťte kořením. Můžete ho nakrájet na kousky i nechat v celku, podle toho, co vám více vyhovuje.

Maso vložte do hluboké mísy a nalijte k němu kefír tak, aby zcela zakryl všechny kousky. Ponechte ho v marinádě nejlépe přes celou noc v lednici.

Pokud nemáte tolik času, lze zkrátit dobu marinování na 2–3 hodiny, ale čím déle ho v marinádě necháte, tím bude výsledek lepší a maso křehčí.

Poté kuře vyjměte, vložte do pekáče, přelijte zbývající marinádou a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi hodinu.

Podávejte i s kefírovou omáčkou

Správně upečené kuře by mělo mít zlatou kůrku a měkké, křehké maso, které lze snadno propíchnout párátkem nebo ostrou špejlí. Upečené kuře je nejlepší podávat ještě horké a ozdobené listy koriandru nebo jiného koření. Kefírovou omáčku, která se nevypekla, můžete podávat k masu, jen podpoří celkovou chuť.

Kuře marinované v kefíru se nebude vysušovat, naopak zůstane skvěle šťavnaté. Jako přílohu můžete zvolit brambory nebo rýži, která nasákne zbylou omáčku do sebe. Připravit můžete i pečenou zeleninu jako je mrkev, brokolice nebo zelené fazolky, které chuť masa rovněž vhodně podpoří.

Laisser un commentaire