Vzdušné placky, které jsou chutné a neskutečně nadýchané


Kefírové placičky si můžete dát k čaji nebo s nimi nahradit klasické pečivo. Jejich příprava není složitá, ale určitě zachutnají celé vaší rodině. Zkuste změnu!

Placky jsou vzdušné, měkké a fantasticky chutnají. Neobsahují mnoho cukru a můžete je s klidným svědomím podat také dětem, například namazané marmeládou nebo oblíbenu nutellou.

Šest surovin a můžete mít vystaráno na celý víkend

Na kefírové placky budete potřebovat:

  • 1 kg mouky
  • 400 ml kefíru, šlehaného mléka nebo jogurtu
  • 400 ml vody
  • 40 g čerstvého droždí
  • Lžička soli
  • Lžička cukru
  • Olej na smažení

Droždí smíchejte s cukrem, sklenicí teplé vody (38 stupňů) a několika lžícemi mouky (z celkového množství). Nechte směs 10 minut pracovat, aby se aktivovaly kvasinky a zároveň tím zkontrolujete, jestli jsou čerstvé. Nahoře by měly pěnit.

Přidejte další sklenici vody a kefír, který si nechte zteplat na pokojovou teplotu. Velmi důkladně promíchejte. Postupně přidávejte mouku, můžete ji prosévat přímo do misky a začněte hníst lepivé těsto. Pokud to nezvládnete ručně, můžete použít kuchyňský robot. Ruce si namažte olejem a pokračujte v hnětení, ale už nepřidávejte mouku.

Pánev musí být opravdu rozpálená, placky se musí pravidelně otáčet

Těsto i misku vymastěte olejem, přikryjte ručníkem a nechte těsto na teplém místě po dobu 40-60 minut, dokud dvakrát nenabyde svůj objem. Těsto zůstane lepkavé, a proto při vytváření placek používejte olej. Těsto malinko zpracujte, rozdělte na kousky po 200-210 gramech a vytvarujte menší kouli.

Tu vezměte, poprašte moukou a válečkem roztáhněte na placky tak, aby měly průměr pánve a na tloušťku byly menší než 1 cm. Pánev velmi dobře zahřejte, hoďte placku, počkejte jednu minutu a otočte ji na druhou stranu. Pokud ji přepálíte, nebude při otáčení tak dobře bobtnat. Stejná věc se stane, pokud nebude pánev dostatečně horká. Placky smažete na suché pánvi při vysoké teplotě a pravidelně je otáčejte.

Laisser un commentaire