Sýrová placka křupavá zvenku a šťavnatá uvnitř. Dokonalá náhrada za mastné langoše


Křupavé těsto a šťavnatá náplň: to je sýrový burek! Toto jídlo můžete podávat jako přílohu, nebo po obložení klidně i jako hlavní chod. Klasická chlebová placka byla povznesena na novou úroveň a chutná jako luxusní pečivo. Překvapí vás svou křupavostí zvenku a vláčností uvnitř. Jak je něco takového možné? Stačí následovat postup přípravy a vykouzlíte jednoduché ale velmi chutné pečivo, na kterém si pochutnají děti i dospělí.

Jednoduchá příprava

Sýrový burek můžete podávat k pečenému masu i zelenině, nebo jen tak k zeleninovému salátu. Můžete na něj namazat máslo, poklást šunku a podávat. Na přípravu tohoto receptu budete potřebovat:

  • 2 hrnky hladké pšeničné mouky (plus trochu navíc na podsypání),
  • 1 sklenici vroucí vody,
  • ½ lžičky soli,
  • 1 lžíce rostlinného oleje,
  • sýr (jakýkoli – záleží pouze na vaší chuti),
  • kopr (nebo jiná oblíbená bylinka),
  • olej nebo jiný tuk na smažení.

Příprava těsta

Sklenici vroucí vody nalijte do hluboké mísy, přidejte sůl a olej a promíchejte. Až se sůl rozpustí, vmíchejte i mouku. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie nebo do sáčku a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici. S takto odpočinutým těstem se bude lépe pracovat a ingredience se propojí. Toto těsto už je hotové. Nyní nás čeká další krok.

Příprava náplně

Sýr nastrouhejte na hrubo a promíchejte jej s vybranou bylinkou.

Dokončení pokrmu

Z těsta vytvarujte váleček a rozdělte jej na polovinu. Takto rozděluje kousky vždy na polovinu, dokud nezískáte asi 16 kousků těsta. Každý kousek rozválíme do oválného nebo kulatého tvaru. Na jednu polovinu této placičky rozprostřeme náplň a druhou polovinou placičky ji přikryjeme. Okraje dobře přitlačíme. Na hluboké pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje a placky na něm smažíme dozlatova z obou stran. Je dobré podávat placičky ještě horké, aby z nich sýr krásně vytékal.

Laisser un commentaire