Chleba jako z pekárny mořských sirén. Nadýchaný a samá vlnka, že už nebudete péct jiný!


Domácí nebo kupovaný? Domácí chleba vítězí na plné čáře, protože je připravovaný ze základních surovin bez přídavků emulgátorů nebo jiných dochucovadel. Navíc chleba připravovaný pro rodinu a přátele s láskou chutná vždycky lépe.

Tento recept od pekařů z přístavu Barentsova moře navíc překvapí nevšedním vzhledem, a ještě zajímavější chutí. Ale pozor, připravíte jej jednou a od té chvíle jej bude chtít rodina k snídani každý víkend!

Ingredience

Co budete na přípravu tradičního chleba ze severních oblastí Evropy potřebovat? Kromě kulaté pečicí formy, můžete použít vysokou dortovou, si připravte:

  • teplé mléko – 80 ml
  • instantní droždí – 3 g/1 lžička
  • chlebová mouka – 300 g
  • mořská sůl – 1 lžička
  • cukr – 30 g
  • vejce – 1 ks
  • smetana na šlehání – 100 ml
  • sušené brusinky – 50 g
  • máslo na vymaštění formy

Příprava

Do hrnku s teplým mlékem nasypejte instantní droždí. Mléko nesmí být horké, promíchejte a nechte 5 minut pracovat.

Připravte si velkou mísu, do které prosejte mouku, přidejte mořskou sůl a cukr, smíchejte pomocí metličky. Přidejte šlehačku, vejce a mléko s droždím a dobře hněťte. Vhodnější je použít kuchyňský robot nebo domácí pekárnu na režim hnětení.

Vytvarujte kouli, dejte do mísy a nechte 60 minut kynout, přikryjte utěrkou. Sušené brusinky nakrájejte na kousky nebo rozemelte. Připravte si kulatou dortovou formou, vymastěte jí máslem a vyložte dno pečicím papírem a opět potřete máslem.

Vykynuté těsto vyndejte z misky a rozložte na pomoučněný vál, rozdělte na 5 stejných částí, z kterých vytvořte menší koule a přikryjte utěrkou, nechtě ještě 15 minut kynout.

Z každé menší koule vyválejte ovál a na jedné straně vytvořte nožem řezy podobné třásním, do spodní části bez řezů nasypejte brusinky.

Těsto opatrně přeložte, aby brusinky nevypadly a stočte do delšího válečku.

Vytvořte další válečky stejným způsobem ze všech zbylých 4 koulí.

Válečky postupně vkládejte do kulaté formy po délce jejích okrajů, veprostřed ponechte díru, těsto se pěkně přelije jako vlna.

Nechte kynout dalších 60 minut při pokojové teplotě a před vložením do trouby potřete povrch mlékem. Dejte péct do předehřáté trouby na 170 °C asi na 20-30 minut.

Samotný k snídani i s máslem

Po přečtení receptu se může zdát příprava složitá, ale doopravdy tomu tak není a tento severský domácí chléb zvládne připravit úplně každý. Chuťově je výjimečný, protože je vláčný a nadýchaný, připomíná mořský vánek, navíc se v něm snoubí slané a sladké chutě. Výborné je také doplnit brusinky dýňovými semínky. Výborně chutná samotný k snídani, delikátní je také s máslem a čerstvými sýry, domácí zvěřinovou nebo játrovou paštikou. Lze jej také připravit ve variantě s klasickým droždím, postup zůstává stejný, jen je nutné si připravit tradiční kvásek.

Laisser un commentaire