Konečně poctivý recept na nakládaný zelný salát, který chutná jako z bistra a zamilujete si ho pro jeho křupavost


V jednoduchosti je krása a v tomto případě i chuť. Postačí vám jen dva druhy zeleniny, abyste si připravili lahodný a křupavý salát pro posílení imunitního systému. Vsaďte na hlávkové zelí i mrkev a udělejte si zásoby třeba na chladné nevlídné období.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu křupavého zelného salátu?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto suroviny:

  • 2 a ½ kilogramu hlávkového bílého zelí
  • 3 větší mrkve
  • 3 lžíce soli
  • studenou vodu dle potřeby

Jak postupovat při přípravě křupavého zelného salátu?

Nejprve si oloupejte mrkve, omyjte je a nahrubo nastrouhejte na struhadle do mísy. Poté si k ruce vezměte hlávkové zelí, očistěte jej, omyjte a nakrájejte ostrým nožem na jemné nudličky. Dále si oba druhy zeleniny smíchejte v míse, avšak nehněťte je.

Vrstvení zelného salátu do sklenice a fáze fermentace

Nyní si připravte asi třílitrovou zavařovací sklenici, kterou jste předtím řádně vysterilizovali. Do ní navrstvěte čistou rukou zelný salát s mrkví a zeleninu stlačte.

Od vrchu byste měli nechat asi tři centimetry volného prostoru.

Také do nádoby vsypte sůl a přelijte vše studenou vodou, aby bylo zelí s mrkví zcela ponořené.

Nakonec sklenici zakryjte víkem (neuzavírejte pevně) a uložte ji na temné místo s pokojovou teplotou. Salát musí fermentovat asi dva až tři dny. Jednou denně lze směs propíchnout dřevěnou vařečkou, aby se uvolnily plyny z kvašení.

Skladování zelného salátu a jeho konzumace

Po uplynutí dvou až tří dnů sklenici se zelným salátem s mrkví pevně uzavřete víkem a uložte do lednice. Křupavou zeleninu si můžete dopřát kdykoliv vás napadne. Skvěle se bude hodit třeba k masovým steakům, pečenému masu, ke karbanátkům, k sekané anebo k bramborovým pokrmům. Přejeme vám dobrou chuť.

Tipy na závěr

Pokud si budete chtít připravit pouze kysané zelí, tak vynechte mrkev. Jinak je samozřejmě možné do salátu zakomponovat jakoukoliv jinou oblíbenou zeleninu. Skvělá bude třeba paprika, cuketa, řepa a podobně.

Laisser un commentaire