Recept na pravý domácí sýr z jednoho litru mléka. Připraven na pár hodin, ingredience vyjdou na pár korun a s tím kupovaným se nedá ani srovnat!


Domácí produkty jsou daleko chutnější a obecně vyjdou i levněji než ty kupované. Co se tedy připravit čerstvý sýr, který oceníte třeba k snídani anebo i do osvěžujících zeleninových salátů? Není na tom nic složitého, přesvědčte se!

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu domácího čerstvého sýra?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto suroviny:

  • 3 vajíčka
  • 1 litr plnotučného mléka
  • 300 mililitrů smetany ke šlehání
  • 1 lžíci soli

Jak postupovat při přípravě domácího čerstvého sýra?

Nejprve si do středně velkého hrnce vlijte plnotučné mléko a také jej smíchejte se smetanou ke šlehání, vajíčky a solí. Tekutinu dejte na sporák a přiveďte na středním plamenu k varu. Pravidelně míchejte metličkou anebo vařečkou, dokud směs nezhoustne. Celý proces by měl trvat nanejvýš deset minut.

Dokončování čerstvého sýra a jeho konzumace

Připravenou tekutinu přeceďte pečlivě přes jemné plátýnko, abyste se zbavili přebytečné syrovátky. Poté hmotu v plátýnku zabalte do kulatého tvaru, zauzlujte a nechte chladnout při pokojové teplotě (od 15 do 26 °C). Nakonec domácí čerstvý sýr vyjměte z plátna, pokrájejte a konzumujte s pečivem a oblíbenou zeleninou. Zbylé množství uskladněte v lednici (buď v sáčku, nebo v uzavíratelné misce). Přejeme dobrou chuť.

Jak si vylepšit domácí sýr?

Pokud se vám zdá výše uvedený recept příliš fádní, můžete jej samozřejmě ozvláštnit dle svých preferencí. Hodit se budou do domácího sýra třeba čerstvé bylinky. Výborně vynikne pažitka, jarní cibulka, petrželka anebo i kopr, oregano, koriandr, libeček, či bazalka. Možností se naskýtá skutečně mnoho. Ovšem sýrová pochoutka bude dokonalá i s pokrájenými sušenými rajčaty i černými olivami. Milovníci intenzivních a pikantních chutí zase ocení v sýru nasekanou chilli papričku anebo lisovaný česnek. Je jen na vás, jakým chutím tedy dáte přednost.

Laisser un commentaire