Domácí kvašené zelí si zamilujete. Jeho přípravu zvládne i začátečník


Domácí kvašené zelí si oblíbíte už po prvním ochutnání. Také je daleko zdravější než to kupované a kromě jiného jej připravíte během několika málo minut. Pak už jen postačí trocha té trpělivosti při procesu kvašení a vynikající výsledek je na světě.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu domácího kvašeného zelí?

Než se pustíte do práce, obstarejte si:

  • 1 kilogram hlávkového bílého zelí
  • 20 gramů kuchyňské soli
  • 4 až 5 ks čerstvých mrkví (nebo dle chuti)
  • 1 až 3 ks žluté cibule (nebo dle chuti)
  • pár hořčičných semínek (nemusí být)
  • kousek čerstvého křenu (nemusí být)
  • celý kmín (dle chuti)
  • krupicový cukr (dle chuti, pakliže chcete sladkokyselý produkt)

Jak postupovat při přípravě domácího kvašeného zelí?

Nejprve si připravte sklenice určené k nakládání zeleniny s kompatibilními víčky. Měly by být řádně vysterilizované a suché. Dále si k ruce vezměte zelné hlávky a jejich svrchní listy otrhejte.

Poté zelí omyjte vodou, překrojte na polovinu a nakrouhejte nahrubo do velké mísy. Možné je zeleninu rovněž nakrájet na jemné nudličky ostrým nožem.

Dochucování zelí různými surovinami

V další fázi nakrouhané zelí prosolte a čistýma rukama důkladně promíchejte. Také přidejte dle libosti nahrubo nastrouhanou a loupanou mrkev, případně i cibuli a dochuťte například celým kmínem anebo hořčičnými semínky.

Kombinace surovin je jen na vás a vašich preferencích. Možné je připravit pouze zelí s kmínem a solí. Až bude zelný salát dostatečně promísen, nechte jej stát při pokojové teplotě dvě až tři hodiny, pustí mezitím šťávu.

Vrstvení zelí do sklenic a fáze fermentace

Po uplynutí dvou až tří hodin vymačkejte ze zelí uvolněnou šťávu a navrstvěte ho do sterilizovaných sklenic. Na vrch zeleniny můžete přisypat dle chuti i trochu cukru, ale nemusí být.

Nádoby pak přiklopte víčky a mírně utěsněte. Pak je umístěte ideálně do lavoru, do kterého bude odkapávat případná šťáva během procesu kvašení.

Takto připravené zelí uložte na tmavé teplejší místo (kde bude kolem 20 °C) a nechte fermentovat.

Servírování domácího kvašeného zelí

A jak poznat, že je proces fermentace u konce? Jednoduše tak, že víčka již nebudou vypouklá. V tuto dobu můžete zelí konzumovat. Nesnězené množství pak umístěte ideálně do lednice. Přejeme dobrou chuť.

Laisser un commentaire