Hrníčková bábovka podle starého receptu naší babičky


Není hospodyňky, která by neuměla upéct bábovku. Je to nejrychlejší klasika, k jejíž přípravě stačí jen to, co máte vždy doma po ruce. Nepřekvapí vás chuť na sladké ani nečekaná návštěva. Nemusíte mít ani váhu, stačí jen hrnek nebo sklenička a bábovka je rychle hotová.

Na hrníčkovou bábovku budete potřebovat:

  • Polohrubá mouka – 4 hrnky
  • cukr – 2 hrnky
  • mléko – 2 hrnky
  • olej – ½ hrnku
  • vajíčko – 3 ks
  • prášek do pečiva – 2 balíčky
  • vanilkový cukr – podle chuti
  • kakaový prášek – podle chuti

Návod na přípravu:

Nejprve zapněte troubu, aby se zahřála na 200 °C a formu na bábovku vymažte olejem či máslem a vysypejte strouhankou nebo hrubou moukou.

Do hluboké mísy vyklepněte tři vajíčka, přidejte k nim krystalový a vanilkový cukr a elektrickým šlehačem začněte šlehat, dokud se z vajíček nestane pěna. Šlehejte dál, až pěna začne houstnout. V tu chvíli tenkým proužkem přilévejte rostlinný olej, a přitom nepřestávejte mixovat.

Když je vajíčkový základ hotový, snižte otáčky šlehače a začněte přidávat další přísady. Přisypejte prášek do pečiva a důkladně promixujte. Přidejte mléko a znovu promíchejte do jednolité konzistence. Nakonec po menších dílech přimíchávejte polohrubou mouku a vytvořte vláčné a nadýchané těsto.

Nyní záleží na vás, zda chcete vyrobit kakaovou, mramorovanou nebo čistě světlou bábovku. Pro pouhou světlou zkrátka vylijte hotové těsto do formy na bábovku a dejte péct.

Pokud toužíte po tmavém dezertu, jednoduše přidejte do těsta dvě nebo tři polévkové lžíce kakaového prášku. Pokud nemáte klasické holandské kakao, postačí vám i Granko.

Jestliže máte v plánu vyrobit mramorovanou bábovku, nalijte asi poloviční množství těsta. Do zbytku přidejte dvě lžíce kakaového prášku a znovu důkladně promíchejte, aby těsto zhnědlo. To pak opatrně tenkým proužkem nalévejte po obvodu do světlého těsta ve formě. Jelikož je kakaové těsto hustší, začne se prolínat s řidším světlým těstem a vytvoří po upečení krásné mramorování.

Po naplnění by těsto mělo dosahovat asi do tří čtvrtin výšky formy, během pečení totiž o něco nabude.

Vložte bábovku do trouby a pečte ji kolem 45 až 60 minut. Než ji vytáhnete z trouby, píchněte do bábovky špejli. Pokud ji vytáhnete suchou, je upečeno. Pokud na ní ulpívají kousky vlhkého těsta, je třeba nechat dobrotu ještě chvilku dopéct.

Hotovou bábovku ve formě nechte úplně vychladnout a pak ji opatrně vyklepněte na talíř. Povrch zasypejte moučkovým cukrem a podávejte.

Laisser un commentaire