Takové zdravé domácí křupání: Upečte si skvělé lněné krekry, které se hodí třeba k dobrému filmu


Máte potřebu neustále něco křoupat u televize? Potom dejte vale kupovaným slaným chipsům i preclíkům a připravte si domácí lněné krekry, které jsou rozhodně zdravější než produkty z obchodu!

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu domácích lněných krekrů?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto ingredience:

  • 50 mililitrů vody
  • 50 mililitrů slunečnicového oleje
  • 1 špetku soli
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 25 gramů krupicového cukru
  • 135 gramů hladké mouky

Jak postupovat při přípravě lněných krekrů?

Začněte tím, že si v míse smícháte suché přísady, tj hladkou mouku, sůl, krupicový cukr a lněná semínka.

Poté v menším hrnci svařte vodu se slunečnicovým olejem a nalijte ji ještě horkou na moučnou směs. Tu míchejte vařečkou, dokud se všechny suroviny dobře nepropojí. Mělo by vám vzniknout homogenní nelepivé těsto.

Tvoření domácích lněných krekrů a jejich pečení v troubě

Až těsto vychladne, vyválejte jej na silikonovém prkénku na plát. Ten pak rozřežte pomocí rádla na pizzu na několik kostiček.

Ty vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 10 minut při teplotě 200 °C. Povrch by měl mírně zezlátnout

Servírování lněných krekrů

Upečené domácí krekry vyjměte z trouby a po vychladnutí přemístěte do mísy. Konzumujte dle chuti buď samotné, nebo třeba s různými pomazánkami. Nesnězené krekry uchovávejte v uzavíratelné sklenici. Přejeme dobrou chuť.

Tipy na různé variace krekrů

Pokud zrovna neholdujete lněným semínkům, můžete do těsta na krekry zvolit klidně i celý či mletý mák, sezamová semínka, nadrcená slunečnicová semínka anebo černuchu. Skvělé budou sušenky i jen tak s mořskou solí, kterou nasypete na povrch krekrů před pečením. Sladkou verzi si pak snadno připravíte zvýšením množství cukru. Těsto lze v tomto případě ochutit strouhaným kokosem, mletými oříšky a podobně.

Laisser un commentaire