Nakládaný tvrdý sýr ve dvou druzích kořeněné marinády


Sýr v kořeněném oleji je hospodská klasika. V Česku se ale tento pojem smrskl jen na hermelín či camembert, v ojedinělých případech se pak nakládají i olomoucké syrečky. Ve skutečnosti lze stejný postup aplikovat i na jiné druhy sýrů a použít lze jakékoliv koření. Popusťte uzdu své fantazii. Pro inspiraci vám přinášíme jeden z osvědčených receptů.

Na nakládaný sýr v kořeněném nálevu budete potřebovat:

  • Sýr (gouda, eidam, sýr s oky či třeba lovecký sýr) – 500 g
  • olej – 400 ml
  • česnek – 4 stroužky
  • citrón – 1,5 ks
  • čerstvá chilli paprička (tvarem a pálivostí je vhodný kajenský pepř) – 1 ks
  •  med – 1 lžíce
  • mletý pepř – ½ lžičky
  • čerstvé bylinky (rozmarýn, šalvěj, oregano, bazalka atd.) – podle chuti
  • olivy – podle chuti

Návod na přípravu:

Sýr pokrájejte na menší kostky. Stroužky česneku oloupejte a nasekejte najemno. Chilli papričku umyjte a důkladně osušte, zbavte ji stopky a semeníku a nakrájejte ji na kroužky (pokud používáte jiný druh papriček, např. habanero, pokrájejte je na menší proužky a dobře se rozmyslete, kolik jich chcete do sklenice přidat, aby pálivost nepřekročila hranici vaší citlivosti ☺.

Citróny důkladně umyjte a osušte a i s kůrou ho pokrájejte nadrobno (případně ho můžete semlít mlýnkem na maso). Pokud chcete, nechte stranou pár tenkých kroužků citrónu na ozdobu sklenice.

Zvolené čerstvé bylinky předem opláchněte a důkladně je zbavte přebytečné vody, která by mohla kontaminovat olejový nálev a způsobit tak nechtěné kvašení a rozkladné procesy. Bylinky pak nasekejte na jemné kousky, případně nechte pár větviček či lístků v celku na dozdobení.

Vysterilizujte dvě půllitrové zavařovací sklenice a naplňte je nakrájeným sýrem. Nyní připravte dvě marinády:

Marináda 1:

Nasekaný citrón smíchejte s kroužky chilli papričky a najemno nasekaným česnekem. Přidejte zelené bylinky a zalijte 200 ml slunečnicového oleje.

Marináda 2:

Na pánvi rozehřejte 200 ml oleje a osmahněte na něm posekaný česnek. Když začne vonět, odstavte z kamen a nechte trochu zchladnout. Česnekový olej sceďte a nechte ještě trochu vychladit.

Do teplého oleje přidejte med a nechte ho rozpustit a úplně zchladnout. Pak do směsi přidejte druhou část pokrájených chilli papriček, mletou červenou papriku, jemně nasekanou polovinu citrónu, olivy pokrájené na kroužky a bazalku či oregano.

Každou sklenici se sýrem zalijte jedním druhem marinády a dbejte na to, aby byly všechny kousky sýra úplně ponořené a obalené olejem. Sklenice pevně zavíčkujte a jemně každou z nich párkrát ťukněte o stůl, abyste vyhnali případné bublinky vzduchu, které by způsobily nechtěné reakce a zkázu.

Naložený sýr nechte v lednici alespoň jeden den, lépe však týden nebo i déle. Už jsme zmínili, že správně připravený vydrží věky? Čím déle bude sýr v láku ležet, tím chutnější a kořeněnější bude!

Laisser un commentaire