Toto nadýchané pečivo je skutečná pochoutka. Základem je tvaroh

Máte rádi tvaroh? Pokud vás veškeré kupované tvarohové pečivo vždy zklamalo tím, že vrstva tvarohu v něm obsažená nebyla dost silná, pak vás náš dnešní recept zaručeně nadchne. Představte si tenké vláčné těsto naplněné pořádně tlustou vrstvou sladkého tvarohu. A pozor! Bez rozinek! I když, pokud je máte rádi, samozřejmě si je můžete do receptu přidat. Pokud je velká hromada tvarohu přesně to, co od dezertu očekáváte, je tento recept stvořený přímo pro vás.

Na tvarohové obláčky budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 250 ml mléka
  • 30 g kvasnic
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli

Na tvarohovou náplň:

  • 500 g tvarohu (plnotučný je nejlepší, ale záleží samozřejmě na vás)
  • 4 lžíce cukru
  • 1 vajíčko

Postup výroby:

Nejprve si připravte kvásek. Ohřejte mléko tak, aby bylo jemně vlažné, tedy ani studené, ani moc horké. Do mléka přidejte cukr, lžíci mouky a nadrobte do směsi kvasnice. Nechte je v teplém mléce odpočívat zhruba 20 minut, než se kvasinky oživí. To poznáte podle toho, že se na povrchu začnou tvořit bublinky.

Během čekání si připravíme náplň.

Tvaroh vložíme do mísy, rozklepneme k němu vajíčko a přisypeme cukr. Vařečkou utřeme na hladkou hmotu.

Pak se vrátíme k těstu. Do mísy vsypeme mouku a změklé máslo zahřáté na pokojovou teplotu. Přidáme špetku soli a přilijeme oživený kvásek. Elektrickým hnětačem zaděláme těsto, které nakonec můžeme ještě dopracovat rukama tak, aby bylo pevné a hladké. Těsto vyhodíme na pomoučněný vál, ještě trochu ručně zpracujeme a rozdělíme na dvě stejné části. Ty pak válečkem rozválíme na stejně velké pláty o tloušťce kolem 2 centimetrů.

Připravenou tvarohovou náplň navršíme na jeden plát těsta tak, aby 2 cm okraje zůstaly volné. Tyto okraje po obvodu v pravidelných rozestupech pokrájejte. Kopec tvarohové náplně svrchu překryjte druhým plátem těsta a spoje po obvodu zajistěte nakrojenými okraji spodního plátu. Hotový koláč přikryjte utěrkou a nechte 20 minut odpočívat.

Mezitím si zapněte troubu na 180 °C a nechte ji důkladně předehřát.

Poté, co uplyne 20 minut, koláč odkryjte, přendejte jej na plech vyložený pečicím papírem. Povrch namažte rozkvedlaným žloutkem a vložte do trouby. Pečte do té doby, než povrch koláče krásně zezlátne.

Laisser un commentaire