Slané palačinky sypané sezamem a strouhaným sýrem jsou nezvyklé, ale skvělé

Palačinky jsou v českých krajích oblíbenou pochoutkou nejen ke snídani. Obvykle se podávají mazané smetanou, marmeládou nebo medem, případně plněné zmrzlinou a zdobené šlehačkou.

Už jste ale někdy zkoušeli tuhle jemnou smaženou placičku připravit naslano? Slané palačinky plněné smetanovým sýrem a špenátem pomalu pronikají prozatím jen na nejrůznější slavnosti a trhy, ale také do restaurací. Pokud máme chuť na slané palačinky, můžeme je udělat mnohem snáze v domácích podmínkách. Třeba se sezamem a strouhaným sýrem.

Recept na palačinky se sýrem a sezamem:

  • 250 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 5 g prášku do pečiva (1 čajová lžička)
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 140 g strouhaného sýra
  • 2 lžíce sezamových semínek

Do hluboké mísy rozbijte vejce, přilijte mléko a osolte. Metličkou nebo elektrickým šlehaček vyšlehejte do hladké směsi. Přidejte dvě lžíce slunečnicového oleje a prosátou mouku s práškem do pečiva a dobře vymíchejte tak, aby v těstu nezůstaly hrudky. Pokud se přeci jenom nějaká hrudka objeví, promixujte těsto ponorným mixérem do hladka. Těsto musí být husté a zároveň tekuté.

Pánev o průměru zhruba 17 centimetrů vytřete trochou oleje a dejte zahřát na kamna. Když je olej horký, stáhněte plamen na mírnou úroveň a zhruba pětinu těsta vlijte na pánev a krouživými pohyby rovnoměrně rozprostřete po celé ploše. Takto smažte tak dlouho, než povrch těsta začne tuhnout.

Pak jej posypte sezamovými semínky a strouhaným sýrem. Až se sýr rozpustí, otočte palačinku a smažte po druhé straně, dokud krásně nezezlátne.

Tímto způsobem usmažte všechny zbývající palačinky. Z uvedeného množství ingrediencí vytvoříte pět palačinek o průměru 16 – 17 centimetrů. Pokud si jich přejete mít více, poměrným způsobem množství surovin upravte.

Sezamové palačinky se sýrem podávejte čerstvé, když se sýr krásně táhne a je na povrchu křupavý.

Laisser un commentaire