Neuvěříte jaký příběh se skrývá za tímto skleníkem, doma si ho můžete postavit také

Řada lidí, kteří mají dům se zahradou, nedokáže plně rozvinout její potenciál. To je velká škoda, protože se určitě zmůžete na víc, než je anglický trávník a několik keříčků rajčat. Zahrada i váš zájem o pěstitelství se významně obohatí v případě, že se rozhodnete postavit si svůj vlastní snový skleník.

Skleníky nás baví už řadu století. Poprvé se začaly objevovat nedaleko šlechtických sídel. A dává to logiku. Právě šlechta měla dost peněz na to, aby mohla podnikat dlouhé cesty do cizích krajin. Odtud si nezřídka přivezla i některé druhy rostlin a exotických druhů ovoce. Skleníky pak sloužily jako místo, kde se královští zahradníci pokoušeli tyto rostliny dlouhodobě pěstovat. Stejně tak je ale skleník úžasné místo pro odpočinek. 

Možná máte pocit, že péče o květiny a zahradu není přesně to, co by vás bavilo. Zároveň vám ale zoufale chybí místo, kde by vás nikdo nerušil a našli byste v něm svůj vnitřní klid.  

V tom případě rozhodně stojí za pokus vybudovat váš privátní skleník. Uvidíte, že vás péče o rostliny začne mnohem víc bavit. V neposlední řadě získáte skvělé místo pro posezení s knihou a šálkem něčeho dobrého. 

Postup 

V první řadě je potřeba nalézt vhodné místo na vaší zahradě. Mělo by se jednat o takové, které poskytuje prostor, ale zároveň není ve špatně přístupném terénu. Jakmile toto místo najdete, vytrhejte veškeré rostliny a kořeny až na hlínu. Poté si změřte celý prostor a udělejte si plánek stavby. 

Vykopejte 13 jam o hloubce zhruba 90 cm, do kterých umístíte dřevěné kůly. Každý kůl by měl být vysoký alespoň 4,9 metru (z nichž 90 cm bude pod zemí). Všechny kůly spojte k sobě za pomoci trámů v horní části konstrukce. Dodatečně instalujte trámy i napříč vnitřní konstrukcí. Nezapomeňte na podpěry v rozích. Dohromady by se mělo jednat o 4 trámy, z nichž dva budou na vnější straně konstrukce. Podobně postupujte i dole, kde spojíte všechny dřevěné trámy k sobě. 

Na tyto trámy umístíte (přesně doprostřed) čtyři menší trámy na stojato. Dejte pozor, aby byly všechny trámy stejně dlouhé. Bude na nich sedět střecha. Následně udělejte samotnou konstrukci pro střechu, která bude mít klasický tvar písmene A. Jednotlivé trámy střechy ještě opatřete další podpěrou mezi jednotlivými kusy dřeva. Jakmile bude konstrukce střechy hotová, začněte na ni pokládat skleněnou střešní krytinu.  

Srovnejte terén uvnitř skleníku. Na to bude stačit obyčejná hlína. Poté začněte s instalací jednotlivých oken ve skleníku. Pokud chcete, aby skleník vypadal moderně, okna dodatečně přetřete novým nátěrem. 

Nyní přichází čas na dolaďování detailů. Ve skleníku položte travnatý koberec a mezi trámy vybudujte poličky a závěsné systémy pro pověšení rostlin. Před skleníkem lze udělat i chodníček z větších kamenů. (Ale není to podmínkou.) Nakonec dodejte květiny a zahradní nábytek. 

 

Obrázky: Unsplash.com

Laisser un commentaire