Klasické balkánské čevabčiči zpestří vaše letní grilování

Čevabčiči bývalo tradičním receptem socialistických restaurací. Dnes už se na tradiční jídlo pocházející z balkánské až turecké oblasti málem zapomnělo, což je velká škoda. Původní recept je navíc o mnoho zajímavější, než bývala naše česko-socialistická verze. Pravdou je, že receptů na čevabčiči je tolik, kolik zemí se nachází ve zmiňované oblasti.

Každý stát má vlastní verzi a každá má své kouzlo. Existují jednodušší a složitější varianty. My vám dnes přinášíme tu o maličko složitější, nicméně o to chutnější. Pochází z Bulharska, připravuje se na grilu a podává se s pita chlebem a zakysanou smetanou.

Na bulharské čevabčiči budete potřebovat:

  • 500 g mletého masa (nejlépe hovězího, skopového nebo jehněčího)
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 1 – 2 polévkové lžíce perlivé minerální vody
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžičky koření čubrica (směs saturejky a pískavice – jiné druhy koření do ní nepatří)
  • 2 červené cibule nakrájené na větší kostičky či na tenké plátky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • Zakysaná smetana
  • bílá bageta či pita chléb jako příloha

I když máte nachystáno už hotové mleté maso, je vhodné je ještě jednou přemlít mlýnkem nebo kuchyňským robotem. Cílem je získat co nejjemnější masovou hmotu, která půjde dobře tvarovat a nebudou v ní hrudky.

K masové hmotě postupně přimícháme hovězí vývar a minerální vodu a zpracujeme na homogenní směs. Maso osolíme, opepříme, přidáme čubricu, prolisovaný česnek a krájenou cibuli a důkladně propracujeme tak, aby se všechny suroviny rovnoměrně promíchaly. Na konec přidáme jedlou sodu a znovu propracujeme.

A teď pozor! K dosažení dokonalého výsledku maso nepokládáme rovnou na gril, ale necháme ho nejméně 4 hodiny, nejlépe však přes noc, odpočívat v lednici. Čím déle, tím lépe se maso nasákne chutí koření a bude šťavnatější a křehčí.

Z masového těsta následně tvarujeme malé válečky. Aby vypadaly výsledné čevabčiči efektně, můžete je ještě předem napíchnout na namočené dřevěné jehly.

Předtím, než maso položíte na gril, ujistěte se, že je dobře zahřátý. Jenom tak zajistíte, že maso bude krásně křupavé zevnitř, ale křehké a šťavnaté zevnitř. Je také důležité netvarovat válečky příliš veliké, aby se maso stačilo propéct a nespálilo se.

Maso by na grilu mělo zůstat zhruba 7 – 8 minut. Abyste zjistili, zda je maso skutečně hotové, propíchněte jej na vrchu vidličkou. Pokud vyprskne, znamená to, že je hotové a mělo by být sundáno z grilu.

Podávejte s kopečkem zakysané smetany, jogurtu či tvarohu a chlebem pita nebo bílou bagetkou. Přejeme vám dobré balkánské pochutnání!

Laisser un commentaire