Vanilkový šnek podle nejjednoduššího receptu

Vanilkový šnek je známým jídlem, které kombinuje těsto, vanilku a také typický tvar. Hodí se jak k snídani a svačině, tak i jako klasický dezert. Pokud se vám sbíhají sliny, ukážeme vám recept, díky kterému přípravu jídla zvládnete doslova levou zadní.

Stačí pár ingrediencí

Chcete vanilkový šnek udělat správně? Tak nezapomeňte na pravé ingredience. Základem je zcela pochopitelně těsto, na které budete potřebovat toto:

  • 200 ml mléka
  • 25 g kvasnic
  • 75 g cukru
  • 2 vejce ½ lžičky soli
  • 75 g másla
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 500 g mouky

Dále nezapomínejte také na náplň, která překvapivě není z pudinku, jak by se mohlo zdát. Potřebovat budete:

  • 600 g mascarpone
  • 75 g cukru
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • Vanilkovou esenci dle chuti

Dále budete potřebovat ještě jeden žloutek, který rozšleháte s trochou vody. Tuto kombinaci použijete před pečením, na potření vašich šneků.

Nejprve těsto

Začněte tím, že ohřejete trochu mléka, přidáte do něho droždí a také cukr. Vše necháte na teplém místě asi půl hodiny, aby vznikl kvásek. Ten se po chvíli objeví a to je chvíle, kdy budete moci v přípravě pokračovat dále.

Ke kvásku postupně přidáváte všechny ostatní ingredience. Důležité j je vše průběžně míchat proto, aby se těsto dokonale propojilo a nebyly v něm hrudky. Mělo by být celkem hutné, ale vláčné a jemné.

Z těsta by se měl vytvořit bochánek, který by měl mít podobnou konzistenci a strukturu, jakou vidíte na obrázku. Pokud máte, jste na dobré cestě.

Posledním krokem u těsta je nutnost nechat ho vykynout. Dejte ho do mísy a na 40 až 60 minut na teplé místo. Během tohoto času dojde k tomu, že těsto zdvojnásobí svůj objem.

Pokračujte náplní

Když těsto kyne, tak se můžete pustit do přípravy samotné náplně. To není opět nic složitého. Jaké jsou potřeba ingredience, víte, a tak je stačí jenom důkladně promíchat dohromady. A náplň máte hotovou.

Jdeme na to

Vanilkový šnek vznikne celkem jednoduše. Základem je v tomto případě těsto, které je třeba vyválet. Nejlépe do obdélníkového tvaru o výšce zhruba tří až čtyř milimetrů.

Jakmile je těsto nachystané, tak ho celé pomažete vaší náplní. Použijte ji všechnu, rozetřete ji až k okrajům a také nezapomeňte na to, aby jí bylo všude stejně.

Dále těsto stačí zabalit. Postupujte opatrně, aby vznikla jedna celistvá rovnoměrně vypadající rolka. Jedině tak bude mít ten pravý vzhled i vanilkový šnek.

Vytvořte šneky

To není nic složitého, jelikož je třeba vaši rolku nařezat na jednotlivé kousky. Těch by mělo být zhruba 12. Ale záleží na velikosti vašeho těsta.

K řezání můžete použít buď hodně ostrý nůž, kterým nezdeformujete těsto, nebo se můžete pustit do řezání pomocí provázku, což je zajímavou alternativou.

Snažte se o to, aby každý šnek měl stejnou výšku, stejně jako o tom, aby i stejně vypadal. Proto následně ručně dotvořte jejich samotný tvar.

A mohou do trouby


Vanilkový šnek umístěte na plech, pokrytý pečicím papírem. A to jeden vedle druhého, ale tak, aby se vzájemně nedotýkaly.

Následně je nezapomeňte důkladně pomazat, k čemuž vám poslouží již v úvodu receptu zmíněná směs vaječného bílku a také trochy vody.

Plech umístěte do trouby rozehřáté na teplotu 180 stupňů Celsia. Pečte ve středu trouby po dobu asi 25 minut. Propečou se a budou mít také dobrou barvu.

Když je vanilkový šnek hotový, tak ho nechte postupně chladnout. Potom už si můžete vzít a přesvědčit se o jeho lahodné chuti.

Laisser un commentaire