Sušenky z kefíru jsou skvělou snídaní i dezertem k odpolední kávě

Sušenky si sice můžete koupit, ale nikdy nebudou tak kvalitní a tak dobré, jako ty které si upečete doma. A že budou složité? Ale vůbec ne. Náš recept vás přesvědčí o jejich jednoduchosti. Stačí pár ingrediencí, trocha práce a vznikne skvělá pochoutka nejenom ke kávě.

Jenom několik ingrediencí

Domácí sušenky jsou skutečně jednoduché, což se dozvíte hned ve chvíli, kdy si na ně budete připravovat jednotlivé ingredience. Jaké to jsou?

  • 350 ml kefíru
  • 1,5 šálku cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička jedlé sody
  • 4 šálky mouky

Připravte si základ

Jak na něj? Jako první si oddělte bílek od žloutku. Bílek  bude potřeba na finální pomazání sušenek před pečením. Žloutek naopak ihned hned začněte šlehat s medem a také s cukrem. Tím pro vaše sušenky vytvoříte základ.

Do základu můžete začít postupně vmíchávat také další ingredience, jako je kefír a také olej. Vše míchejte důkladně do hladké a jemné struktury.

Přidejte mouku

Když je základ pro těsto na sušenky hotové, tak se můžete pustit do dalšího kroku. A tím je přídavek mouky. Tu je vhodné do těsta vmíchávat nejenom prosátou, ale je dobré ji přidávat pokud možno postupně.

Vytvořte sušenky

Když je těsto zpracováno, tak ho vyválejte na placku, která nebude mít větší výšku, než jeden centimetr. Potom vezměte vykrajovátko a začněte tvořit sušenky. Ty nemusí být nutně jenom kulaté. Fantazii se meze rozhodně žádné nekladou.

Už jenom do trouby

Vytvořené sušenky můžete přendávat na plech vyložený pečicím papírem. Potom rozehřejte troubu na 180 stupňů a při té vaše dílo pečte po dobu asi 25 minut, aby byly příjemně křupavé, ale uvnitř pořád měkké a vláčné.

Potom je z trouby vyndejte, vezměte rozšlehaný bílek a tím všechny sušenky ještě důkladně potřete. Potom je vraťte do trouby ještě asi na 10 minut a potom je vyndejte definitivně.

Nechte je vystydnout a už přichází na řadu ta nejdůležitější věc, kterou je samozřejmě ochutnávka. Po prvním soustu zjistíte, že jste lepší jistě nejedli.

Laisser un commentaire