Toto pečivo v regálech obchodů nenajdete. Cikánský chléb si musíte upéct doma

Na pultech obchodů najdete jenom klasické varianty pečiva. Co ale takový cikánský chléb? Ten zde bohužel k dostání není. Tak si ho upečte! Jedná se o skutečnou lahůdku, kterou si zamilujete. Netušíme, proč na pultech obchodů není. Dost možná kvůli svému názvu. Rozhodně je škoda se o takovou pochoutku ochudit. Pokud jste ji ještě nezkusili, je ten nejvyšší čas ji ochutnat. Uvidíte, že si zamilujete jak chuť, tak i jednoduchost přípravy. Mimo jiné také proto, že vám stačí jenom 4 ingredience.

Co budete na cikánský chléb potřebovat?

Jsou to jenom 4 ingredience, což jasně ukazuje na jednoduchost daného receptu a na to, že se nemusíte obávat ani složité přípravy. Jaké jsou ty věci, bez kterých se neobejdete?

  • 2,5 dcl vlažné vody
  • 1 sáček droždí
  • 1 kg mouky
  • 1 lžička soli

Kvásek nevytvářejte. Začněte ihned těstem

Unikátní je na tomto postupu to, že není třeba začínat klasickým kváskem, jak je u řady receptů zvykem. To jenom ukazuje na to, jak je cikánský chléb jednoduchý. Stačí pouze smíchat jednotlivé ingredience a připravit si těsto. To můžete hníst v ruce, nebo lze použít i silný kuchyňský robot. Když má požadovanou konzistenci, je třeba nechat ho odpočinout. Mělo by to být na teplém místě, kde ho nechte asi 30 – 40 minut. Během této doby bude kynout, což je důležitý technologický postup, který je nutné zachovat.

Malé bochníky položte na plech

Cikánský chléb je charakteristický tím, že se peče v malých bochnících. Nikoliv v jednom velkém, jak je zvyklá většina z nás u klasického chleba. Z nakynutého těsta udělejte zhruba 6 – 8 stejně velkých bochníků, které následně položíte na plech, vyložený pečicím papírem. Tím eliminujete lepení a připalování. Mělo by se jednat spíše o tenčí placky, než klasické bochníky, jaké znáte z pultů v obchodech.

Pečte s otočením

Unikátní je i způsob pečení. Trouba by měla být rozehřátá na vysokou teplotu, a to na 240 stupňů Celsia. Když jí dosáhnete, vložte pekáč s bochníky do trouby. Takto pečte asi 10 minut. Potom troubu otevřete a každý z bochníků obraťte. Takto je pečte dalších 10 minut. Následně jsou hotové a tak je z trouby vyndejte a nechte je chladnout při pokojové teplotě. Nejenom že vás zaujme jejich tvar a zajímavá barva po upečení. Až je ochutnáte, nebude už jiný chleba chtít jíst. Přesvědčte se sami.

Laisser un commentaire