Zapečené brambory s masem, sýrem a žampiony

Není nic jednoduššího, než poklást do pekáčku všechny oblíbené ingredience, brambory a nechat troubu pracovat. Její žár všechny chutě dokonale propojí a vznikne perfektní jídlo vhodné jak na oběd, tak na večeři. Z tohoto množství se nasytí celá početná rodina, a dokonce zbude i na návštěvu. Pojďte si s námi připravit tento velmi chutný pokrm, který si zamilujete pro svou jednoduchost a rychlost.

Potřebné suroviny na přípravu zapečených brambor

Před zahájením vaření si obstarejte tyto suroviny:

  • 3 cibule
  • 600 gramů žampionů
  • 800 gramů brambor
  • 800 gramů vepřového masa (ideálně vepřový krk)

Také se neobejdete bez: smetany na vaření, soli, pepře, lžičky plnotučné hořčice, 200 gramů tvrdého sýra (vhodný je eidam) a slunečnicového oleje.

Jak postupovat při vaření?

Nejprve si oloupejte cibuli a vytvořte z ní tenké půlměsíce. Pak ji osmahněte v pánvi s malým množstvím oleje. Mezitím si očistěte žampiony a nakrájejte je na stejně silné plátky, následně přidejte k cibuli a restujte do zlatova ze všech stran.

Ochutit zeleninu můžete solí a pepřem. Na řadu posléze přijdou brambory, které oloupejte, omyjte ve studené vodě a pokrájejte na kolečka asi 5 až 7 mm široká. Připravené vepřové maso odblaňte a naplátkujte (šířka plátku by měla být asi centimetr). Maso okořeňte dle libosti z obou stran.

Vrstvení surovin do pekáčku, pečení a servírování

K ruce si vezměte dostatečně velký plech a vymažte jej máslem. Do něj pak naskládejte střídavě řady naplátkovaných brambor v kombinaci s masem. Brambory nezapomeňte rovněž okořenit. Až surovinami pokladete celé dno plechu, pusťte se do přípravy smetanové omáčky.

Smetanu na vaření smíchejte s trochou plnotučné hořčice, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Směsí posléze potírejte plátky brambor a masa, pomocí silikonového štětce. Až spotřebujete veškerou smetanovou omáčku, navrstvěte na povrch masa a brambor osmahnuté žampiony s cibulí.

Rozprostřete po celé ploše. Na závěr zasypte strouhaným tvrdým sýrem a dejte do trouby zapéct na 50 minut při 180 stupních Celsia. Hotové zapečené brambory s žampiony a masem na povrchu pěkně zezlátnou. Podávejte s čerstvým zeleninovým salátkem, nebo nakládanou zeleninou. Skvěle se k jídlu hodí i trochu tatarské omáčky, nebo kečupu. Každý si svou porci zkrátka dochutí dle libosti. Přejeme dobrou chuť!

Laisser un commentaire