12 skvělých způsobů jak využít med pro zdraví a krásu

Med je výtečný jako zdravější alternativa slazení, báječně chutná na chlebu s máslem, ale tím to určitě nekončí. Med má všestranné využití a podporuje zdraví i krásu. Přinášíme vám 12 skvělých tipů, jak tento přírodní produkt využít na maximum.

Kvalitní med je bohatý na antioxidanty, je antibakteriální a protizánětlivý, což z něj činí skvělého pomocníka pro vnitřní i vnější využití.

  1. Maska z medu a žloutku

Potřebovat budete pouze 1 žloutek, 1 polévkovou lžíci medu a 2 lžíce kokosového oleje, abyste vytvořili super výživnou masku, která se hodí jak na obličej, krk a dekolt, tak i na vlasy.

  1. Ošetření pokožky po holení

Je vaše kůže po oholení podrážděná? Med má zklidňující účinky a může pomoci zklidnit podrážděnou pokožku. Vydejte se tedy do kuchyně, uchopte skleničku s medem a šup s ním na pokožku. Nechte jej chvíli působit a opláchněte vlažnou vodou.

  1. Medová manikúra

Při manikúře je zcela běžné ošetření kůžičky kolem nehtů. Ta by se neměla správně stříhat, ale pouze zatlačovat pomerančovým dřívkem. Je-li však vaše kůžička kolem nehtů tvrdá, půjde to jen těžko. S tím pomůže lžička medu, lžička jablečného octa a lžička kokosového oleje. Tuto směs masírujte do kůžičky a nechte 10 minut působit, pak umyjte teplou vodou a hurá na zatlačování kůžičky.

  1. Výživa rtů

Ať je léto nebo zima, měl by člověk pečovat o své rty. Před spaním namažte své rty medem a snažte se je neolizovat. Vaše rty se krásně zjemní a vyživí.

  1. Med před cvičením

Lžička medu před tréninkem nahradí pověstný banán. Pomůže uvolnit pomalý a stálý proud glukózy do krve, což při cvičení vede ke zvýšení energie.

  1. Zesvětlení vlasů medem

Směs vytvořená z medu, skořice, olivového oleje a vody vám pomůže přírodní cestou zesvětlit vlasy. Samozřejmě nečekejte radikální zesvětlení, ale spíš rozjasnění a jemné „promelírování“. Pro lepší představu mrkněte na video.

  1. Med na spáleniny

Med má jak už jsme si zmínili antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, což z něj činí skvělou léčivou pomůcku. Pokud jste se spálili, nejprve pusťte na popálené místo studenou vodu, po dobu 5 minut oblast ochlazujte. Poté potřete místo kvalitním medem. Med používejte i nadále, než se popálení zahojí.

  1. Med proti kocovině

Není moc příjemné se probudit po těžké noci s kocovinou. Pokud to krapet přepísknete, dejte si před spaním pár lžic medu a vlažné vody. Po probuzení můžete ještě zopakovat.

  1. Med na akné

Znovu připomínáme protizánětlivé a antibakteriální účinky medu, které jsou výtečné pro léčbu akné. Trápí-li vás akné, zařaďte med do svého stravování a aplikujte jej na problematické partie.

  1. Med se zázvorem proti nevolnosti

Pokud je vám špatně, zkuste zalít horkou vodou nastrouhaný zázvor a nechat jej vyluhovat, pak přidejte med a teplý nápoj vypijte.

  1. Medová lázeň

Med má úžasný účinek na pokožku. Ne nadarmo se med používá při detoxikační masáži. Přidejte do své koupele polévkovou lžíci medu, půl polévkové lžíce kokosového oleje a můžete se těšit na jemnou a hebkou pokožku.

  1. Zábal na ruce

Z medu, mléka a oleje si můžete udělat i domácí zábal na ruce. Tato maska neprospívá pouze pokožce, ale i nehtům.

Obrázek: pixabay.com

Laisser un commentaire