Domácí chléb snadno a rychle, bez nutnosti zakládat kvásek

Že je domácí chléb složitý, těžký a náročný? Přesvědčte se o opaku a o tom, že upéct si ho může být i jednoduché. Tento recept vám s tím pomůže. Stačí pár ingrediencí, správný postup a vznikne pečivo, které se tomu z obchodů rozhodně nevyrovná. A jak na to? Poradíme vám.

Ingredience jsou základ

Aby se vám domácí chléb povedl, budete samozřejmě potřebovat ty správné ingredience. Už na nich uvidíte, že upéct toto pečivo nebude nic složitého. Připravte si:

  • 250 g mouky
  • 6 g sušeného droždí
  • 4 g soli
  • 30 g másla
  • 100 ml mléka
  • 50 ml vody

Dále už budete potřebovat jenom jeden žloutek, kterým chléb před pečením potřete, a dále také kmín, kterým ho posypete. Máte? Potom máte vše, co je třeba.

Připravte si těsto

Tento domácí chléb je díky suchému droždí velmi jednoduchý. Nemusíte totiž připravovat kvásek, jelikož se hned pustíte do přípravy těsta. A to tak, že se smíchají jednotlivé ingredience dohromady. Vytvoří se vláčné, nelepivé těsto, ze kterého se udělá bochník. Ten vložte do mísy a nechte ho 30 minut při pokojové teplotě odpočívat.

Potom mísu zakryjte utěrkou a dejte ji na teplé místo. A to na dobu asi 1 hodiny. To proto, aby vám těsto dostatečně nakynulo. Díky tomu zvětší svůj objem a ze současného bochníku bude téměř dvojnásobný.

Připravte na pečení

Když těsto nakynulo, můžete začít svůj domácí chléb tvořit. Můžete udělat jeden velký bochník, nebo můžete připravit dva menší. Stejně tak můžete jít cestou italského pečiva a místo klasického tvaru zvolte ten, který bude spíše připomínat veku. Možnostem se meze nekladou.

Nachystaný chléb dejte na plech s pečicím papírem. Udělejte do něho několik zářezů, abyste eliminovali praskání. Potom ho potřete rozšlehaným žloutkem a posypejte ho kmínem.

Pečte půl hodiny

Poté ho nechte ještě pár desítek minut odležet a následně ho vložte do trouby předehřáté na teplotu 200 stupňů Celsia. Při té ho pečte 30 minu. Může to být i déle – podle velikosti bochníku. Potom ho vyjměte, nechte na kovové mřížce chladnout a následně je váš domácí chléb hotový.

Laisser un commentaire