Domácí chléb z hrnce zvládne upéct i začátečník. Kupovaný se mu nevyrovná

Domácí chléb, ale i jakékoliv pečivo v období karantény kvůli pandemii koronaviru získalo na popularitě. Na internetu se objevily desítky receptů na nejrůznější varianty rohlíků i chleba. Kvasnicové i kváskové, kefírové a nízkosacharidové, pšeničné i celozrnné a mnoho dalších.

Všechny ale mají společnou jednu věc: jsou poměrně složité a začátečníky děsí. Proto vám přinášíme recept na jednoduchý domácí chléb, který je dost jednoduchý na to, aby jeho přípravu zvládli i méně zkušení kuchaři a pekaři, ale který přesto chutná jako plnohodnotný chléb, na který jsme zvyklí. Kromě toho jsme přesvědčeni, že vás jeho příprava bude moc bavit. Pojďte se podívat, jak snadné to je.

Na chleba z hrnce budete potřebovat:

  • 1 kg pšeničné mouky
  • 30 g čerstvých kvasnic
  • 2,5 šálku teplé převařené vody
  • 1 lžíce cukru
  • 2,5 lžíce oleje, nejlépe řepkového
  • 2,5 lžičky soli

Postup práce

Pečení toto chleba je stejně jednoduché, jako jeho složení.

Pak připravte kvásek. Kvasnice rozdrobte na malé hrudky a rozpusťte je v teplé vodě. Pozor, voda nesmí být příliš horká, mohla by pak kvasinky pozabíjet, a to nechceme.

V míse smícháme mouku, cukr, olej, sůl a přilijeme rozpuštěné kvasnice. Pečlivě promícháme. Můžeme použít kuchyňský robot nebo elektrický hnětač. Těsto v míse přikryjeme fólií a necháme přes noc odpočívat v lednici.

Následující den chlebové těsto vytáhneme, povrch posypeme moukou a rukama zpracujeme do jednolitého hladkého a pevného těsta. To pak vložte do mísy a nechte odpočívat na teplém místě.

Mezitím si předehřejte troubu na 210°C. Pak těsto vložte do hrnce nebo pekáče, ve kterém budeme chleba péct. Může to být litinový nebo jiný žáruvzdorný hrnec, pekáč nebo jiná vhodná nádoba.

V zakryté nádobě vložíme chléb do trouby a pečeme 30 minut. Poté víko sejmeme, teplotu snížíme na 200°C a pečeme dalších 15 – 20 minut, než se vytvoří křupavá kůrka.

Ochucené varianty

Základní recept můžeme ozvláštnit přidáním různých ingrediencí, které chlebu propůjčí specifickou chuť. Můžeme použít například slunečnicová či lněná semínka, seznam, mák, dýňová semínka, sekané ořechy nebo třeba škvarky. Zkuste zapojit svou fantazii. Výsledek bude vždycky dokonalý.

Laisser un commentaire