Domácí klobásy jsou na přípravu překvapivě snadné

Mnoho lidí si myslí, že domácí klobásy jsou něčím složitým. Kdo je však jednou vyzkouší, zjistí jak je to snadné. A co navíc ta jistota dokonalé chuti i složení bez éček. Pokud se vám začínají sbíhat sliny, podívejme se společně na to, jak na ně. Máme pro vás postup krok za krokem.

Jako první ingredience

To první, co bude na domácí klobásy potřeba, jsou samozřejmě ingredience. Už tady zjistíte, že jejich výčet je celkem standardní a není tam nic, co by se nedalo sehnat, nebo byste to neměli doma. Potřebovat budete:

  • 3 kg vepřového masa
  • 1,5 hovězího masa
  • 3 celé paličky česneku
  • 1 lžíci tymiánu
  • 2 lžíci mleté sladké papriky
  • 1 lžíci mleté pálivé papriky
  • 1 lžičku pepře
  • Sůl dle chuti

Dále už budete potřebovat jenom střívka, která se dají běžně koupit u řezníka, nebo objednat online. Jedná se o střívka vepřová.

Nejprve spojku

Jedná se o tu část, která zajistí, že klobása bude držet tvar. Zhruba 20 procent masa namelte najemno. Klidně i dvakrát. Potom přidejte všechny suroviny. Tedy papriku, sůl, pepř, ale i prolisovaný česnek. Důkladně promíchejte a přidávejte ledovou vodu, dokud nevznikne lepivá směs, kterou nebudete moci dostat z rukou. To je ta pravá konzistence.

Vmíchejte zbytek masa

Když je spojka neboli prát hotový, můžete se pustit do přípravy zbytku masa. To lze buď namlít nahrubo, nebo ho nakrájet na menší kostky. Poté vše důkladně smícháte s vaší spojkou. Následně máte dvě možnosti – hned se pustit do přípravy klobás, nebo je možnost nechat směs 24 hodin uležet.

Už jenom naplnit

Nyní budete potřebovat střeva, která je nutné propláchnout a nasadit na plničku, nebo na nástavec k vašemu mlýnku. Potom už berete směs a plníte jí vaše střeva. Doporučujeme naplnit vždy jedno celé a potom ho uvazovat na menší klobásky až následně. Je to rychlejší a jednodušší.

Tepelná úprava je nutnost

Vaše domácí klobásy jsou téměř hotové. Poslední, co je třeba udělat, je tepelná úprava. My doporučujeme uzení, a to buď studeným, nebo teplým kouřem. Alternativně lze klobásy také uvařit, péct, grilovat, nebo dusit v páře. Důležité je, aby maso prošlo potřebnou tepelnou úpravou. Potom bude dokonalé.

Laisser un commentaire