Domácí tlačenka, kterou snadno připravíte v PET lahvi

Myslíte si, že domácí tlačenka musí vzniknout jenom ve chvíli, kdy se chystá zabíjačka? Rozhodně ne. Připravit si ji můžete klidně kdekoliv. My vám ukážeme jeden zajímavý recept. Ten je unikátní tím, že kromě masa a standardního koření budete potřebovat také PET lahev.

Co budete potřebovat

Pokud vám pro použití plastové lahve přijde, že tato domácí tlačenka bude opravdu unikátní, tak se o tom můžete sami přesvědčit. Nejlépe tak, že si ji nachystáte. Potřebovat k tomu budete tyto ingredience:

  • 2 kg vepřového masa
  • 15 kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 cibule
  • 10 stroužků česneku
  • 2 lžíce soli

Začínáme přípravou masa

Jako první se začíná masem. Zde doporučujeme použít vepřové koleno, které je pro účely domácí tlačenky tou nejlepší volbou. To nejprve očistěte, potom ho namočte do vody a takto ho nechte asi jednu hodinu odpočívat.

Vše dejte vařit

Když tento čas uplyne, vložte vše do hrnce. Tedy jak samotná vepřová kolena, tak samozřejmě také jednotlivé druhy koření a dále další ingredience. Vše zalijte vodou, aby bylo maso potopené, a můžete přivést k varu.

Po dosažení teploty varu přiklopte poklicí, snižte teplotu a pomalu a pozvolna vařte asi 4 hodiny. Vaším cílem je to, aby maso na domácí tlačenku bylo dokonale měkké.

Maso rozeberte a připravte

Když je maso uvařené a měkké, tak hop vyjměte z vývaru a začněte ho důkladně rozebírat. Je třeba ho lehce natrhat na jednotlivé kousky. Co není k jídlu, samozřejmě vynecháte. Dále k masu přidáte také trochu vody, dále sůl a pepř, nezapomenete na česnek a začnete ho opatrně míchat na jednotnou hmotu.

Vše do lahve

Nyní přichází ona nejzajímavější část. Vezměte PET lahev, odřízněte od ní spodní část a napěchujte do ní kompletní masovou směs. Takto připravenou lahev zakryjte potravinovou folií.

Nejprve ji nechte chladnout při pokojové teplotě a potom ji dejte na několik hodin do lednice. Tam dokonale ztuhne a vy máte jistotu, že domácí tlačenka je hotová.

Lahev tak posloužila jako klasická náhrada obalu na tlačenky. Dále už stačí tlačenku jenom vyjmout z lahve, nakrájet a ochutnat. Přejeme vám dobrou chuť.

Laisser un commentaire