Domácí vepřová konzerva dovolí skladovat maso nekonečně dlouho

Maso pro dlouhodobé skladování nemusí nutně skončit v mrazáku. Příkladem je vepřová konzerva, která nemusí být pouze kupovaná. Existuje celá řada způsobů, jak maso zpracovat i bez nutnosti mražení. Konzervace masa ve vlastní šťávě je jedním ze skvělých způsobů, jak jej zachovat na horší časy a i v této formě je velmi dobře použitelné pro další zpracování do mnoha druhů pokrmů, případně se hodí i jen tak na chleba.

K výrobě masových konzerv budete potřebovat:

  • 1 kg vepřového nebo jiného masa
  • 1 lžíci soli
  • černý pepř či jiné koření dle chuti (je možné vynechat)
  • 2 půllitrové zavařovací sklenice (500g masa se vejde do jedné 500 ml sklenice)

Konzervy vytvoříte následujícím způsobem:

Nejprve maso důkladně umyjte a osušte. Snažte se použít maso, na kterém jsou kousky tuku. Ty se během vaření rozpustí a vytvoří nad konzervovaným masem nepropustnou zátku, která způsobí důkladnou ochranu před vniknutím vzduchu a jiných činitelů, které by způsobily možnou zkázu masa. Pokud máte maso s minimálním množstvím tuku, přidejte pak do sklenice před zavařením ještě lžičku sádla.

Připravené a omyté maso nakrájejte na kousky zhruba o hmotnosti 50 – 60 gramů a vložte je do misky. Hromádku masa zasypte zhruba lžící soli a důkladně promíchejte, aby se dostala na všechny kousky a některé nebyly slanější a jiné naopak nedosolené. Pokud jste se rozhodli, že chcete zavařit maso už kořeněné, teď je vhodná doba na to, abyste své vyvolené ingredience přidali.

Nechte dvacet minut odpočívat a mezitím si připravte sklenice. Nejlepší je sklenice i víčka vyvařit, aby v nich nezůstaly žádné mikroorganismy. Namísto toho je stačí důkladně umýt roztokem vody s jedlou sodou. Ideálně ale uděláme obojí. Každý kousek nečistoty, který ve sklenicích či na víčkách zbude, může naše úsilí zhatit a způsobit, že se masové konzervy zkazí.

Kousky masa naložené v soli, případně v koření, znovu promíchejte a postupně jimi naplňte připravené zavařovací sklenice. Nevršte maso až do plna, pod víčkem musí zůstat zhruba 1 centimetr volného prostoru, jinak by maso během vaření zvedalo víčka.

Vyberte si vhodný hrnec nebo rendlík a jeho dno vyložte čistou utěrkou. Sklenice zakryjte víčky a vyskládejte je do připraveného hrnce, do kterého následně nalijte studenou vodu tak, aby dosahovala zhruba do ¾ výšky sklenic, které zatížíme těžkým talířem nebo jiným druhem závaží tak, aby neměly tendenci vyplouvat nahoru.

Pánev zaklopte pokličkou a vodu přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na minimum a vařte konzervy dalších 5 hodin. Každou hodinu zkontrolujte množství vody a případně ji doplňte horkou vodou z konvice.

Po uplynutí doby postupně sklenice s masem vyjměte z hrnce a víčka pevně dotáhněte. Nepokládejte je vzhůru nohama, jak jste zvyklí u ovocných zavařenin. Je důležité, aby sádlo vyplavalo na povrch a utvořilo nad masem zátku. Pokud byste sklenice otočili, zátka by se vytvořila u dna, kde by ničemu nesloužila a maso by se mohlo snáze zkazit.

 

Poté, co dotáhnete všechna víčka, vyskládejte sklenice někam, kde vám nebudou překážet, přikryjte je teplou přikrývkou a nechte zvolna 12 hodin chladnout.Takto zpracované konzervy můžete umístit do spíže či do sklepa, kde i při pokojové teplotě vydrží použitelné až 4 roky. Pomocí tohoto receptu můžete uchovávat jakýkoliv druh masa.

Laisser un commentaire