Francouzský smetanový dezert připravíte rychle a jednoduše. Chuť si zamiluje každý

Pakliže milujete zákusky s bohatou krémovou náplní a minimem těsta, tento recept vás jednoznačně uchvátí. Dezert je z větší části složen ze smetanového krému, který se doslova rozplývá na jazyku. Ideální lehká a jemná sladkost na letní dny. Inspirujte se u Francouzů!

Co budete potřebovat na francouzský smetanový dezert?

Na těsto je nutné si obstarat především tyto ingredience:

  • 250 gramů mouky
  • 150 gramů másla
  • jedno vejce
  • jedna lžíce octa

Dále budete potřebovat: 100 mililitrů smetany ke šlehání, špetku soli.

Suroviny potřebné na zhotovení krému do zákusku: litr mléka, 4 vejce, 250 gramů cukru, 2 vanilkové cukry, 130 gramů mouky a smetana ke šlehání asi 500 mililitrů. Zákusek ještě na závěr budete dokončovat polevou, na kterou si připravte: půl lžičky instantní kávy, 200 gramů moučkového cukru, 70 gramů másla, 4 až 5 lžic mléka.

Jak postupovat při přípravě plátů na těsto?

Nejprve je potřeba si rozehřát troubu zhruba na 165 stupňů Celsia. Pak si do hluboké mísy rozklepněte jedno vejce, přidejte změklé máslo a jednu lžíci octa a vymíchejte metličkou, následně prosejte i mouku a vytvořte již rukama tužší těsto, které ponechejte asi hodinu až dvě v lednici odpočinout.

Pak hmotu z lednice vyjměte a na pomoučeném vále vyválejte dva tenké pláty, které postupně budete péct v troubě na plechu vystlaném pečícím papírem asi 20 až 25 minut. Než těsto do trouby vložíte, propíchejte jej ještě vidličkou na několika místech, aby příliš nevykynulo a drželo tvar. Pláty pak nechte vystydnout a pusťte se do přípravy krému.

Jak připravit krém do zákusku?

U vajec oddělte bílky od žloutků, k těm do mísy vlijte 100 mililitrů mléka, 130 gramů mouky a polovinu připraveného cukru. Vše vymíchejte, dokud se suroviny nespojí. Zbylé mléko svařte v rendlíku spolu s vanilkovým cukrem. Až se mléko začne vařit, vlijte do něj připravenou žloutkovou směs a svařte do husté hmoty. Pak odstavte z plamene a nechte vychladnout.

Mezitím si vyšlehejte zbylé vaječné bílky a postupně přidávejte moučkový cukr. Vytvořte metličkou, či mixérem hustou pěnu. Vanilkový krém pak ještě zahřejte a přidejte bílkový sníh. Poté bude krém kompletní, tak ho nanášejte na první plát upečeného těsta v dostatečné vrstvě. Pak přikryjte druhým plátem, dejte do lednice ztuhnout a na řadě je příprava glazury.

Jak připravit glazuru

Instantní kávu rozpusťte v mléce, přidejte moučkový cukr a zahřejte v malém rendlíku. Až krém začne houstnout, přidejte změklé máslo. Když se kávová poleva provaří, nechte ji zchladnout a poté potírejte po celém vrchu zákusku a nechte ztuhnout. Je to opravdová dobrota. Francouzský smetanový zákusek je nejlepší až druhý den, kdy je pěkně uleželý. Výborně se hodí ke kávě, nebo oblíbenému čaji. Přejeme dobrou chuť!

Laisser un commentaire