Jednoduchá pizza na plech chutí předčí tu z restaurací

Kulatý slaný koláč z Itálie je výborný a v různých podobách zdomácněl po celém světě. Pizza je jídlem, které pečou Američané, Němci i Číňani a pokaždé vypadá jinak. Staromilci sice variace jejího receptu neuznávají, ale co naplat, když je tak strašně moc dobrá! Pokud i vy doma zatoužíte po výrobě jedné takové dobroty, nechte se vést naším receptem na úplně jednoduše vyrobenou pizzu, kterou vyrobíte opravdu rychle a určitě si pochutnáte.

Přinášíme vám recept, který je svou jednoduchostí naprosto geniální, což ale neznamená, že o co by byl jednodušší, o to méně je chutný. Ba právě naopak! Tímto postupem upečete plnohodnotnou skvělou pizzu, kterou si navíc můžete dozdobit podle fantazie, a tak bude chutnat pokaždé jinak. A to je skvělé! Pojďte se podívat, jak snadno tuhle lahůdku doma vyrobíte.

Na přípravu budete potřebovat:

Na těsto:

  • 240 g polohrubé mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 150 ml vody
  • 1 lžíce oleje
  • sůl

Na náplň:

  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 120 g strouhaného sýra
  • 3 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • oregano a tymián
  • další ingredience dle chuti – šunka, salám, cibule, paprika, žampiony atd.

Pracovní postup

Nejprve zapneme troubu a předehřejeme ji na 250°C nebo klidně i více.

Do mísy prosejeme mouku a přidáme špetku soli a olej. Droždí rozdrobíme a rozmícháme v teplé vodě (pozor, nesmí být horká!) a vlijeme do mísy s moukou. Ručně nebo elektrickým hnětačem zpracujeme směs na středně tuhé těsto. To pak vyklopíme z mísy na pracovní desku a ještě chvíli ručně hněteme a nakonec vytvoříme bochánek.

Misku vytřeme olejem, vložíme do ní těsto, přikryjeme utěrkou nebo kusem potravinářské fólie a takto připravené necháme kynout. Že je těsto správně vykynuté, poznáme tak, že do něj opatrně píchneme prstem a pokud se těsto vrátí na původní místo, je správně vykynuté. Pokud v jeho povrchu zůstane důlek, musíme ještě chvíli počkat.

Poté těsto znovu vyklopíme a rozdělíme jej na dvě poloviny. Každou z nich ještě jednou znovu lehce prohněteme a vytvoříme dvě kola o průměru 24 centimetrů (nebo těsto necháme v celku a vyválíme jej na formát pečícího plechu). Položíme na plech, který jsme předem vymastili nebo vyložili pečicím papírem a necháme ještě pár minutek kynout. Vykynuté těsto na plechu potřeme olejem.

V misce smícháme rajčatový protlak s drceným česnekem a kořením a důkladně promícháme. Ještě před pečením touto směsí pomažeme těsto a poklademe vybranými ingrediencemi. U italské pizzy nejprve začneme sýrem, kterým rovnoměrně posypeme celý povrch a na něj pak naskládáme dlší ingredience, jako je šunka, salám, kolečka mozzarelly, kolečka cibule, proužky papriky nebo plátky žampionů, zkrátka podle vaší volby.

Takto připravenou pizzu na plechu vložíme do vyhřáté trouby a zprudka pečeme zhruba deset minut. A máte hotovo.

Ještě malý tip na závěr: Těsto skvěle chutná, pokud před upečením potřete jeho okraje směsí oleje a lisovaným česnekem. Namísto protlaku také můžete použít ochucený kečup.

Dobře se při pečení bavte a přejeme vám dobrou chuť.

Laisser un commentaire