Koláč s malinami zvládne připravit každý. Za pár chvil

Tento koláč s malinami vychází ze zajímavého a známého receptu, který se dědí po generace na východ od nás. Světoznámý jablečný koláč ruských sester Cvětajeva (nebo také Tsvetaeva) dobyl srdce milionů lidí po celém světě. Je to taková východoevropská alternativa západního cheesecakeu. Kdo jednou kus tohoto koláče ochutnal, už do konce života na něj nezapomene. Spousta lidí, kteří jej ochutnali, věří tomu, že jeho příprava je příliš komplikovaná, než aby se o jeho výrobu doma pokoušeli sami. Ve skutečnosti nic není dále od pravdy.

Kromě toho je tento koláč variabilní, co se týče použitého ovoce. Přestože většinou se vyskytuje v podobě jablečné, velmi dobře chutná i s jiným ovocem, zejména bobulovým, jako jsou jahody, borůvky nebo maliny. A právě recept s posledně jmenovanými si dnes představíme. Pokud byste ale zatoužili po ovoci jiném, prostě jej jen zaměňte za v receptu původně obsažené maliny.

Ještě než přikročíme k vlastnímu receptu, je třeba se zmínit o původu jména tohoto báječného koláče. Autorství receptu je přičítáno sestrám Marině a Anastasii Cvětajevovým, které zemřely během honu na imperialistické špiony v předválečném Rusku. Zda je sestrám Cvětajevovým koláč připisován právem nebo ne, na tom nezáleží. V každém případě ho musíte zkusit!

Budete potřebovat:

Korpus

  • ½ lžíce zakysané smetany
  • 150 g másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžíce cukru
  • 2 lžíce hl. mouky

Náplň

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 350 g mražených malin

Při práci postupujeme takto:

Před započetím přípravy vyjmeme maliny z mrazáku, aby měly dostatek času na pozvolné rozmrazení. Zároveň dáme předehřát troubu na 180°C.

Teď připravíme korpus. Máslo necháme rozpustit v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. V míse smícháme cukr se zakysanou smetanou a přilijeme poněkud zchladlé rozpuštěné máslo a důkladně promícháme. Zaprášíme hladkou moukou a důkladně promícháme tak, abychom vytvořili hladké a pružné těsto. To rozválíme na placku a vyložíme jím vymazanou dortovou formu tak, aby boční strany byly dost vysoké pro udržení náplně uvnitř koláče.

Náplň vytvoříme tak, že nejprve rozmícháme vejce s cukrem, pak přidáme zakysanou smetanu a zaprášíme dvěma lžícemi mouky. V těstě nesmějí zůstat žádné hrudky. K tomu si můžeme pomoci mixérem.

Dno těsta v dortové formě rovnoměrně pokryjeme roztátými malinami a zalijeme smetanovou směsí. Takto připravený koláč vložíme do předehřáté trouby zhruba na hodinu. Propečení kontrolujeme zapíchnutou špejlí.

Když je upečeno, vytáhneme koláč z trouby a necháme jej úplně vychladnout. Až když jsme si jistí, že je studený, můžeme jej z dortové formy vyjmout. Pokud bychom se o to pokusili dříve, riskujeme tím, že se nám celý koláč rozpadne a pokud bychom ho nechtěli jíst lžící, museli bychom s prací začít znovu.

A to je kouzlo koláče Mariny Cvětajevové. Přejeme vám dobrou chuť.

Laisser un commentaire