Mramorová bábovka nejenom chutná. Její vzhled ohromí každého

Bábovka je dezertem, na který mnoho lidí vzpomíná hlavně v souvislosti s dětstvím. Její sladká vůně se linula v kdejaké domácnosti především o nedělní odpoledne. Bábovka je poměrně starý recept, který si hospodyňky podle svých chutí různě obměňují. Někdo do ní ještě přidává třeba tvaroh, ovoce, nebo ořechy. My vám ale nyní nabízíme recept na klasickou mramorovou bábovku, která je velice snadná a zvládne ji kdokoliv.

Co budete potřebovat na bábovku?

Obstarejte se především tyto ingredience:

  • 150 gramů změklého másla
  • 200 gramů krystalového cukru
  • 4 vejce
  • vanilkový cukr

Dál budete potřebovat 200 mililitrů smetany na vaření, nebo mléka, kypřící prášek, 290 gramů polohrubé mouky, kakao v prášku a moučkový cukr na hotový koláč.

Jak postupovat při přípravě bábovky?

Nejprve si vezměte k ruce formu na bábovku a vymažte ji máslem a vysypejte moukou. Lze též formu vysypat jemně mletými oříšky, nebo kokosem. Pak se pusťte do přípravy těsta.

Do hluboké mísy vložte změklé máslo a zasypte krystalovým cukrem. Šlehejte mixérem asi tři minuty. Pak přidejte vanilkový cukr a postupně i vejce. Míchejte, dokud není hmota homogenní.

Do těsta můžete přidat rovněž rumové aroma, nebo kapku originálního rumu. Pak prosejte do mísy i polohrubou mouku a vsypte kypřící prášek. Na závěr zalijte smetanou, nebo mlékem a mixérem utvořte hladké tekuté těsto. Část vanilkového těsta vlijte do formy. Pak do zbytku v míse nasypejte kakaový prášek a dobře promíchejte, získáte tak i čokoládovou příchuť těsta, to vlijte do formy k vanilkovému.

Hmotu lijte rovnoměrně, po celé ploše. Pokud budete chtít mít kakaové těsto při řezu bábovky uprostřed, nalijte na něj do formy ještě další část toho vanilkového.

Pečení bábovky a servírování

Těsto v bábovkové formě pak dejte péct do trouby, kterou předehřejte na 170 stupňů Celsia. Bábovka se bude péct asi 45 minut. Kontrolujte její stav upečení pomocí špejle, nebo rukojeti malé lžičky. Až bude hotová, nebude se těsto lepit na její povrch. Upečenou bábovku nechte vychladnout a pak vyklopte na talíř. Můžete ji posypat moučkovým cukrem.

Výborná je s teplým čajem, nebo jakoukoliv kávou. Servírovat ji lze i se zmrzlinou, zakysanou smetanou, nebo šlehačkou. Případně můžete přidat čerstvé ovoce (jahody, borůvky, banán). Přejeme dobrou chuť.

Laisser un commentaire