Neuvěřitelně chutné sušenky připravíte za deset minut

Křehoučké, nádherné, měkké, vrstvené a velmi lahodné sušenky jsou tak mimořádné, že se jim žádné kupované nikdy za žádnou cenu nevyrovnají. Udělejte radost svým dětem, pohostěte návštěvu nebo se blýskněte před kolegyněmi z práce a upečte jim tuhle dobrotu. A pokud ještě nemáte ženicha, dejte svému vyvolenému ochutnat a už nikdy se vás nebude chtít vzdát. Kromě toho je budete milovat i proto, že jsou tak snadné a velmi rychle hotové.

Pojďme si ukázat, jak tuto dobrůtku připravit

Budete potřebovat:

  • 320 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 100 ml zakysané smetany
  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru (+ 2-3 lžíce na posypání před pečením)
  • 1 vejce (+ 1 vejce na pomazání sušenek před pečením)
  • 8 g vanilkového cukru nebo citronové kůry nebo strouhané čokolády (volitelné)
  • špetku soli

Postup přípravy je následující:

Ze všeho nejdříve zapneme troubu a necháme ji předehřát na 180°C. Připravíme si plech na pečení, který vyložíme pečicím papírem, vyčistíme pracovní plochu, ze šuplíku vytáhneme váleček a hlubokou mísu.

Do mísy prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva, špetku soli, cukr a vanilkový cukr nebo jinou zvolenou ochucující přísadu. Vše řádně promíchejte a přidejte změklé máslo nakrájené na kostičky. Rukama nebo robotem zpracujte na hrubé písčité těsto. K němu pak přidejte jedno vajíčko a zakysanou smetanu a uhněteme hladké a pevné těsto. Poté mísu s těstem zakryjeme potravinářskou fólií nebo suchou a čistou utěrkou a necháme ho zhruba dvacet minut odpočívat.

Po uplynutí doby těsto vyklopíme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a pomocí válečku zpracujeme na placku silnou zhruba půl centimetru. Tu pak pomocí silikonové mašlovačky pomažeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme dvěma až třemi polévkovými lžícemi cukru (může, ale nemusí být moučkový).

Pomocí nože nebo zubatého kolečkového kráječe rozdělíme placku na rovnoměrně velké trojúhelníkové sušenky.

Pečicí plech vyložíme pekařským papírem a vyskládáme na něj sušenky tak, aby mezi nimi bylo alespoň pár milimetrů volného prostoru. Takto v předehřáté troubě pečeme zhruba 25 minut. Poté, co povrch sušenek krásně zezlátne, vyjměte plech z trouby a nechte vychladnout. Pokud chcete, můžete je posypat moučkovým cukrem a užívat si jejich lahodné chuti.

Existuje mnoho dalších variant a nápadů, které můžete při výrobě svých sušenek uplatnit. Do těsta můžete kupříkladu vmíchat kousky sekané čokolády, díky kterým vytvoříte pravé americké čokoládové cookies.

Můžete do těsta také přidat mírně rozemleté ovesné vločky, rozinky či kousky jiného sušeného nebo kandovaného ovoce, případně jejich povrch potřít polevou z rozpuštěné čokolády nebo z citronové šťávy svařené s cukrem. Můžete si vyhrát i s jejich tvarem a můžete sušenky vykrajovat za pomocí vykrajovátek na vánoční cukroví. Možnosti jsou téměř nekonečné.

Přejeme vám, ať vás jejich výroba baví stejně jako nás. A hlavně, ať vám chutná!

Laisser un commentaire