Nevyhazujte slupky a ohryzky jablek ani kůru citrusů – použijte je na výrobu domácí podzimní vůně

Naplňte svůj domov příjemnou vůni podzimu, prostřednictvím přírodních směsí. Vůně mají úžasnou schopnost měnit náladu a povzbuzují pohodu. Většina z nás vede hektický život, tak proč se neobklopit příjemnou vůni a neumocnit pocit domácí pohodové atmosféry.

Potřebovat nebudete difuzér do zásuvky ani vonnou svíčku. Vydejte se do vaší kuchyně a vytáhněte z košíku na ovoce jablíčka, citrón a mezi kořením najděte hřebíček a skořici.

Na recept pro výrobu domácí vůně lze použít odřezky a ohryzky jablíček, které si budete chystat třeba na přípravu jablkového štrúdlu či koláče. Nikdy nevyhazujte ani kůru z citrusů – citrony, pomeranče, grapefruit. Buď si kůru nasušte anebo uchovejte v mrazničce. Je to skvělý prostředek a jedna z důležitých ingrediencí na výrobu domácí vůně. Totéž můžete dělat s odkrojky jablek, pokud z nich nebudete vařit jablíčkový čaj, skladujte je v mrazničce. Jak vyrobit podzimní domácí vůni?

Postup na domácí podzimní vůni

Do hrnce s vodou naházejte slupky jablek a ohryzky, přidejte také slupky z citrusů. Přidejte dva kusy celé skořice (můžete nalámat na menší kousky) a od oka hřebíček. Citrusová vůně je příjemná a docela silná, nemusíte slupkami vůbec šetřit. Čím více se jich do hrnce vejde, tím lépe. Vodu přiveďte k varu a poté hrnec nechte stát na bezpečném místě.

Jakmile budete mít pocit, že vůně slábne, můžete vodu opět přivést k varu a vyměnit citrusové slupky za nové. Takto vám domácí vůně vydrží cca 3 dny. Pak je vhodné připravit novou. Pro obměnu můžete použít citrusovou kůru a několik kapek vanilkové esence. Máte-li rádi levanduli, pak zkuste i tento recept

  • 1 šálek sušené levandule
  • 1 lžička anýzu
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 tyčinka skořice

Obrázek: pixabay

Laisser un commentaire