Pečené brambory připravené v plechovce jsou zárukou jednoduchosti i skvělé chuti

Pečené brambory jsou oblíbenou součástí výletního jídelníčku z ohně. Kromě pečených buřtů a jablek je to jedna z typických surovin, které si lze na ohništi připravit s plnou parádou. Nyní, když v době karantény mnoho lidí míří do přírody, mohl by se každý zlepšovací recept podobného typu hodit. Ale ani pokud zůstáváte doma, nemusíte tuto dobrůtku oželet. Tento způsob přípravy brambor je totiž natolik jedinečný a specifický, že stojí za to jej vyzkoušet i doma. A nemusíte proto rozdělávat ohníček. Stačí vám obyčejná trouba. Jedno víme ale jistě: takové brambory jste ještě nejedli.

Brambory jsou báječně kreativní surovina, kterou lze připravovat mnoha zajímavými způsoby. Zvláštní je, že při každém způsobu chutnají jinak, ale pokaždé jsou báječné. A když k nim ještě navíc přidáte špek, máslo nebo slaninu, výsledek je dokonalý. Níže vám uvádíme recept, kterým se při přípravě těchto zvláštních zapečených brambor můžete nechat inspirovat.

Budete potřebovat

  • 1 kg brambor
  • 400 g špeku nebo slaniny
  • 2 cibule
  • 15 g másla
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Postupujeme následujícím způsobem

Brambory je třeba nejprve oloupat. Pokud ale máte nové brambory, můžete jim nechat i slupku. Jen ji důkladně očistěte od zbytků hlíny a jiných nečistot. Pak je nakrájejte na kousky. Jejich velikost zvolte jednak podle velikosti vaší nádoby, v níž budete brambory péct, a jednak podle doby, kterou hodláte jejich přípravou strávit. Obecně platí, že čím tenčí a menší kousky, tím dříve budou hotové.

Kousky brambor vložte do nějaké nádoby, do které přidejte sůl, pepř, rostlinný olej a důkladně vše promíchejte. Pak vezměte cibuli a nakrájejte ji na hrubé kroužky a přidejte k bramborám. Pak vezměte špek nebo slaninu a nakrájejte na malé kostičky. Tuk dodá celému jídlu šťavnatost a obzvláštní zemitost. Jídlo se vám bude pak jen rozplývat na jazyku. Kostičky přidejte do mísy s cibulí a bramborami a všechno znovu důkladně promíchejte.

Teď si připravte suché plechovky, které zevnitř důkladně vymažte máslem. To je nezbytné proto, aby se brambory při pečení ke kovovým stěnám nádoby nepřipalovaly a nepřilepovaly. Každou vymazanou plechovku naplníme připravenou směsí brambor s cibulí a slaninou. Vrch plechovek přikryjeme hliníkovou fólií. Troubu mezitím předehřejeme na 180°C a zhruba na hodinu do ní vložíme naplněné plechovky.

Po uplynutí doby je ale hned z trouby nevyndávejte, abyste se nespálili. Nechejte troubu a plechovky raději pár minut pootevřené vychladnout. Pak už jen plechovky vyklopte a užijte si tu dobrotu!

V divočině postup práce přizpůsobte možnostem

Pokud pracujeme v terénu někde pod skalním převisem a nemáme nádobí nazbyt, vymazané plechovky plníme surovinami rovnou. Jen se snažíme, abychom je rozdělili vyrovnaným způsobem,  aby obsah jedné plechovky nesestával jen z polosuchých brambor, zatímco ve druhé nebylo víc slaniny a cibule. To už ale necháme na vaší šikovnosti.

Uzavřené plechovky pak vložte přímo do žhavého popela vprostřed plamenů, kde je nechte zhruba hodinu. Dejte pozor při vyndávání, abyste se nepopálili!

Laisser un commentaire