Při rozmrazování masa se vyvarujte těchto chyb

Rozmrazování masa je třeba provádět správně, jinak hrozí možná otrava jídlem a tedy zdravotní komplikace. Pokud si nejste jisti, jak správně maso rozmrazit, aby zůstalo nejenom zdravé, ale aby bylo i nadále chutné, poradíme vám správný postup. Ten není nijak složitý. Dodržujte několik základních pravidel a vše bude v pořádku.

Pozor na bakterie a mikroorganismy

V mase se při nesprávném rozmrazování mohou začít množit různé nežádoucí bakterie, mikroorganismy, nebo třeba i plísně nebo houby. Poté maso sníme a následkem jsou výrazné žaludeční problémy a otravy. Dané nežádoucí látky se zde tvoří hlavně kvůli vlhkosti, špatné teplotě i přirozeným procesům rozkladu, které v mase zcela běžně probíhají.

Co nikdy nedělat?

Jako první se podíváme na to, čemu se při rozmrazování masa vyhnout. Nikdy ho nedávejte do horké vody. Sice ho rozmrazíte, ale zcela zničíte jeho konzistenci a strukturu. Také ho nikdy nedávejte na slunce, jelikož to je ta nejlepší cesta, jak urychlit procesy, které ho kazí a dělají z něho životu nebezpečnou věc.

Také ho nikdy nedávejte na zdroje tepla, jako je třeba topení. I toto je špatný a závadný způsob rozmrazení. Také byste nikdy neměli začít připravovat ještě zmrazené maso s tím, že se rozmrazí právě při tepelné úpravě. I toto je cesta, jak zkazit nejenom jeho chuť, ale i cesta, jak si způsobit možné žaludeční obtíže.

Jak ho rozmrazit správně?

Existují dvě metody. První je založena na tom, že ho vyndáte, vložíte do studené vody a necháte na kuchyni, při pokojové teplotě. Voda pomůže maso stále udržovat v chladu, a navíc bez přístupu vzduchu, který by procesy hniloby uspíšil.

Druhou metodou je vyndat maso z mrazáku, vložit ho na talířek a ten dát do lednice. Tato metoda se hodí použít vždy, když maso vyndáváte večer a chcete ho mít připravené na druhý den. I toto je způsob rozmrazování masa, který je efektivní a hlavně bezpečný.

Laisser un commentaire